HU Language HU
június 3, 2019 0

A 2021-től szigorodó energetikai szabványok alaposan átformálhatják az új építésű házak és lakások piacát. Az életbelépő rendelet szerint az épület úgynevezett primer energiaigényének (fűtés és használati melegvíz előállításának energiája) 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni, valamint teljesíteni kell a legalább BB energetikai minősítést. A változás kapcsán két hazai fejlesztőt kérdeztünk meg arról, hogy milyen hatással lehet mindez az új építésű lakások piacára.

A 2021-től életbelépő új energetikai szabályozás mindenképpen kihívás. Nem is annyira a szigorodó legalább BB minősítés okozza a kihívást, hanem a szükséges 25 százalékos megújulóenergia-hányad. Az életbelépő rendelet szerint az épület úgynevezett primer energiaigényének (fűtés és használati melegvíz előállításának energiája) 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. Ennek a feladatnak a megoldását, mi a Metrodom-nál többféle szituációban vizsgáltuk – mondta el Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója.

Kiss Gábor

ügyvezető igazgató

Metrodom Kivitelező Kft.

Kiss Gábor a budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskola, műszaki menedzser szakán főigazgatói dicsérettel végzet 1999-ben. Karrierjét 1995-ben a Balusztrád Kft.-nél kezdte, ahol közel 10 éves pályafutása során termelési… Tovább »

Egyrészt vannak azon projektek, melyek már elhagyták a tervezőasztalt, de figyelembe véve a jelenlegi építőipari környezetet, a használatbavételi eljárás megkezdése átnyúlhat a szigorúbb szabályozási környezetbe. Másrészt vannak az új projektek. Ezek tervezésekor már figyelembe vettük a szigorodó előírásokat és a projekteket úgy terveztetjük, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Küszöbön a változás: fájdalmas új szabály repítheti tovább a lakásárakat

Részletekért kattints ide!

Látogass el a június 4-én megrendezésre kerülő Future City 2019 konferenciára, hogy első kézből értesülj a legújabb smart megoldásokról és a városok jövőjét érintő aktuális folyamatokról!


A határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelményeknek már a 2020-ban átadandó épületeknek is meg kell felelniük, de 2021-től már KNE (közel nulla energiaigényű) házakat kell építenünk, melyeknek legalább 25%-ban megújuló energiát kell hasznosítania. A jogszabály alapján ha csúszás van, a hatóságok már egyértelműen a szigorúbb követelményeket várják el.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Metrodom City Home L-M

Metrodom City Home L-M

1097 Budapest, Nádasdy utca 15
349 db lakás
29.7 – 125 m2 alapterület
Átadás:
2021. jan
29.5 – 137.4 M Ft
Ajánlatot kérek


A mai építőipari környezetben a fejlesztőknek ebben progresszíven kell gondolkodniuk és azokat az épületeket, melyek átadási időpontját 2020 Q3-ra, Q4-re időzítették, már eleve a szigorúbb követelmények alapján terveztették. A BudaParton az elmúlt hetekben indítottuk egy új lakó- és egy új irodaház építését, mindkét projekt megfelel az új követelményeknek – tette hozzá Dr. Schrancz Mihály, a Property Market fejlesztési igazgatója.

dr. Schrancz Mihály

fejlesztési igazgató

Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.

 Tovább »

Mennyivel drágítja ez a kivitelezést?

A minimum 25 százalékos megújuló energia részarány biztosításának többletköltsége erősen függ az alkalmazott technológiától. Ez alatt értjük az energia előállító rendszereket, valamint a hőleadó felületeket is, vagyis a házak gépészeti alaprendszerei is szükségszerűen változnak a szigorúbb követelmények bevezetése előtti állapothoz képest. A drágulás nagyjából 1,5 és 4 százalék között várható. Mi a BudaParton egy a Főtávval közösen kidolgozott pilot rendszerben gondolkodunk. A szakmai szervezetek egyébként régóta szorgalmazzák az épületek energetikai jellemzőinek követelményeit meghatározó 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet frissítését, melyre most jó esélyt látunk, ez több tekintetben is új lehetőségeket nyithat a megújuló energiahányad biztosítása tekintetében – mondta el Dr. Schrancz Mihály.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 – 0 M Ft
Ajánlatot kérek


Az új, őszre tervezett kivitelezés kezdésű projekteknél, mint például az őrmezei projekt vagy a zuglói projekt, már tervezői asztalon figyelembe tudtuk venni a szigorodó szabályozási környezetet. Ezen projekteken mennyezetfűtést tervezünk az úgynevezett Dual Eco fűtési rendszerrel. Ezekben a projekteken a lakók a hőszivattyúk nyújtotta mennyezet hűtés komfortját is tudják élvezni, hiszen a rendszer egyik folyománya, hogy a fűtési rendszer nyáron hűteni is képes a lakásokat, a szükséges árnyékolás biztosítása mellett – mondta el Kiss Gábor.

A hagyományos gázkazán mint hőtermelő és a radiátor, mint hőleadó rendszerekhez képest a központi hőszivattyú, mint hőtermelő és a mennyezeti felület, mint hőleadó rendszer átlagosan lakásonként 1 millió forinttal drágább kivitelezési költséget jelent. Ugyanakkor fontos változás, hogy az új rendszer már tartalmazza a hűtési megoldást is, így ha a hagyományos rendszerhez hozzászámolunk 500 ezer forint értékben split klíma kialakítást, akkor az új rendszer felára már csak 500 ezer forint. További előny, hogy várhatóan a fűtési költség a hatékonyabb rendszernek köszönhetően alacsonyabb lesz. Ezen költségnövekedés a várható áfa változás hatásával együtt várhatóan jelentősen fogja emelni a lakások eladási árát – tette hozzá a szakértő.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 – 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek