HU Language HU
május 14, 2019 0

Május 31-én a bankvezérek és az MNB képviselői az azonnali átutalási rendszer indulásáról, az estleges részleges indulásról, egy pilot-időszakról egyeztetnek majd – tudtuk meg piaci forrásból.

Május 31-én a nagybankok vezérigazgatói és az MNB képviselői összeülnek, hogy az azonnali átutalási rendszer július elsejére tervezett indulásának körülményeiről tárgyaljanak.

Az azonnali átutalási rendszer elindításának időpontját rendelet rögzíti, mely szerint a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer jelen állás szerint.

Azonban mint korábban is írtunk róla,, az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok azt javasolják a Bankszövetségen keresztül az MNB-nek, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert, és majd akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha már biztosan és hibamentesen működik az azonnali átutalás.

A javaslat szerint az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július elsejei induláskor csak pilot-üzemmódban induljon el, és maradjon is így mindaddig, míg „minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően”.

A javaslat mögött álló bankok közül eddig egyedül az OTP vállalta fel nyíltan, hogy egy ilyen indulást látnának szívesen, ugyanakkor leszögezik: ennek oka nem az, hogy nem készülnének el, ők a startra készen fognak állni. Több más bank viszont, úgy tudjuk, nem örülne egy részleges indulásnak vagy halasztásnak.

Egy forrásunk szerint júniusban már valódi, kis értékű tranzakciókkal hajtanak végre teszteket a rendszeren, vagyis egyfajta pilot-üzemmód mindenképpen lesz, ugyanakkor a javaslat óvatossága is indokolt lehet ettől még, hiszen nyilván nagyobb a hibák kockázata, ha a teljes terhelést kapja majd az átutalási rendszer.

Az MNB természetesen szeretné tartani az évekkel korábban betervezett időpontot, de nem mindenáron, úgy fogalmaznak, figyelik a piacot, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket. A GIRO a maga részéről készen áll, a központi rendszer tesztjére már év eleje óta lehetősége van a bankoknak.

A címlapkép forrása: Bloomberg / Contributor