HU Language HU
május 13, 2019 0

A sertéstartó telepek korszerűsítésére eddig 29 milliárd forint támogatást ítéltek meg az uniós Vidékfejlesztési Program keretében, amely mintegy 200 sertéstartó gazdaság fejlesztéseinek megvalósítását és versenyképességük javítását segíti – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének mai átadóján Mindszenten.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az eseményen hangsúlyozta: a források több mint fele beruházásokra lett elkülönítve, azok 80 százaléka pedig a kis- és közepes méretű, családi gazdaságok fejlesztéseit szolgálja. A konkrét fejlesztés kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy a programnak köszönhetően a 76 millió forintos támogatás hozzájárul a most átadott telepen az állatok jobb körülmények közötti tartásához, a gazdaság technológiai fejlődéséhez, és versenyképességének javításához.

A rendezvényen Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben 8,6 milliárd forint tenyészkoca, és 10,5 milliárd forint hízó állatjóléti támogatást különített el a kormány a költségvetésben. A tárcavezető szerint emellett kiemelten fontos a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása a közösségi agrármarketing keretében. Ezt a célt szolgálja az Agrármarketing Centrum sertéshús-fogyasztást ösztönző, szemléletformáló belföldi termékpálya kampányaival. 2019-ben az egyik legnagyobb kihívás a hazai házi sertés állományok betegségmentességének fenntartása – húzta alá a miniszter.

A rendezvényen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlés képviselője arról beszélt, hogy az értékek megtartásában fontosak az olyan családi vállalkozások, amelyek komoly elkötelezettséggel és szakmai hittel gazdálkodnak. Hozzátette: ezek a szigetek viszik magukkal a többi vállalkozást és mutatják azt a példát, amire szükség van a magyar agráriumban.

Bár a tárca közleménye nem tér ki rá részleteiben, de a szóban forgó pályázat a „Sertéstartó telepek korszerűsítése” címet és a VP2-4.1.1.5-16 kódszámot viseli. A támogatási adatbázis szerint ennél a pályázatnál már 310-nél jár a benyújtott támogatási igények száma, és ezekre a projektekre összesen 46,1 milliárd forintnyi támogatást kértek. Közülük az Irányító Hatóság által már jóváhagyott és leszerződött támogatások összege éppen a fent is szereplő 29 milliárd forintot teszi ki (193 projekt kapcsán), de kifizetés még csak 36 projekt keretében történt 1,47 milliárd forint összegben (utóbbi adatok nem biztos, hogy a legfrissebb tényleges állapotot jelentik adatszolgáltatási-technikai okok miatt).

A támogatott projektkereső adatbázisban viszont immár 214 projektet tartanak nyilván, igaz közülük csak 198 projekt esetén érhetőek el egyelőre a támogatási adatok. Erre a 198 projektre együttesen 29,533 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá.

A legnagyobb támogatást (924 millió forint) közülük a Dél-Tiszai Sertés Vágósertést Termelő Beszerző És Értékesítő Kft. kapta eddig, amely új kocatelepet létesít Nagymágocson.

A többi elnyert támogatás mind 500 millió forintnál, illetve az alatt található. A mai agrátárca-közleményben szereplő projektre Hevesi István pályázott sikerrel „Sertéstelep építési és tartástechnológiai fejlesztése” című projektjére és valóban 76 millió forintnyi támogatást nyert el 170 millió forintos teljes projektköltség mellett.

A 2014-2020-as ciklusban 1 millió euró feletti uniós támogatást elnyerő fejlesztésekkel kapcsolatos projekt előrehaladási, illetve záró közleményeket szívesen fogadjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címen és ezeket az Uniós Források rovatunk Projektek mellékletében ingyenesen közzé is tesszük.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Craig Lassig