HU Language HU
június 3, 2019 0

Májusban 57,9 pont lett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) értéke. Az mutató bőven a növekedést jelző 50 pont feletti tartományban maradt, sőt, a friss adatnál utoljára 2018 elején láthattunk nagyobbat. A bmi ígérete szerint rövid távon – a kereskedelmi háború ellenére – nem lassul a feldolgozóipar.

A termelési mennyiség részindexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe jobban erősödött, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egy alkalommal láthattunk magasabb májusi értékeket a korábbi években.

Másfél éves csúcson a magyar feldolgozóipari optimizmus

A magyar feldolgozóipari optimizmus éles ellentétben áll az európai konjunktúra alakulásával. Az eurózónában már régóta borongós a hangulat, a legutolsó bmi-k a visszaesést jelző tartományban voltak, mérsékelt bizakodásra legfeljebb az adott okot, hogy az esés megállt.