HU Language HU
június 7, 2019 0

A MÁV a Keleti és a Nyugati pályaudvarra érkező repülőtéri vasút tervét egyformán támogatja szakmailag – nyilatkozta pénteken Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret a belvárossal összekötő kötöttpályás közlekedéssel kapcsolatban. A társaság véleménye szerint a kormány – budapesti fejpályaudvarok jövőjéről is szóló – döntéseitől függ majd, hogy melyik nyomvonal valósulhat meg.

Mint mondta, a kormány szándéka, hogy a közszolgáltatási személyszállítás országos gerincét a környezetkímélő vasút képezze. Ennek egyik fontos eleme lehet a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2. terminál vasúti kapcsolatának megteremtése, amit a MÁV is kiemelten fontosnak tart.

A MÁV elnök-vezérigazgatója ismertette, a hatályos kormánydöntés szerint a Nyugati pályaudvarral összeköttetésben lévő Kőbánya-Kispest állomásról indulna egy leágazás a 100-as vonalon a repülőtér érintésével, ami Monornál térne vissza a fővonalra. Ennek a tervezési munkáját a NIF Zrt. már elvégezte, jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyik.

2019.03.25 14:03 Hogy jutunk ki a reptérre, ha lezárják a 3-as metró déli szakaszát?

Ehhez kapcsolódóan a vasúttársaság javasolja, hogy Kőbánya-Kispestről közvetlen vasúti összeköttetést létesítsenek a Keleti pályaudvarra is, ahonnan 15 percenként indulhatnának vonatok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, ez a Keleti pályaudvarról 20 perces eljutást tenne lehetővé a repülőtérre.

Egy tavaly őszi kormányhatározat egyébként azt is rögzítette, hogy a föld alatt össze kell kötni a Nyugati Pályaudvart és a Déli Pályaudvart, illetve a délről érkező HÉV-et be kell vezetni a belvárosba. Aztán a napokban elfogadta a fővárosi közgyűlés a Budapest 2030 mobilitási tervet, amely a fővárosi büdzséből megvalósítani tervezett beruházásokat rangsorolta, illetve rögzítette:

2018.11.11 15:07 Itt a nagy kormánydöntés: összekötik a Délit és a Nyugatit, két HÉV-et behoznak a belvárosba

2019.05.29 15:15 Itt vannak a legfontosabb közlekedési fejlesztések a következő évekre

2019.05.29 15:20 Már 2021-től jöhet a fővárosi dugódíj: ennyiből valósulhat meg a projekt

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán