HU Language HU
május 17, 2019 0

A Rába szerdán közzétett gyorsjelentése után az OTP értékelte a társaság első negyedéves számait, az OTP elemzője a vételi ajánlását fenntartva nem változtatott a Rába-részvények 1 403 forintos célárfolyamán.

  • A Rába szerdán tette közzé első negyedéves beszámolóját, amit az OTP pénteki elemzésében értékelt. A Rába árbevétele 19 százalékkal 14,7 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a társaság erős keresletről számolt be néhány kiemelt exportpiacán, és a cég belföldi értékesítési teljesítménye is kiemelkedő volt. A devizaárfolyamok változása szintén hozzátett a forintban kifejezett bevételnövekedéshez és ezzel párhuzamosan a költségekre is hatást gyakorolt.
  • A társaság továbbra is küzd a növekvő acél- és energiaárakkal és a legutóbbi negyedévben a magasabb költségek ismét nyomás alá helyezték a jövedelmezőséget, ugyanakkor a társaság szigorú költségkontrollja javította az üzemi eredményt.
  • Ennek eredményeként az üzemi eredmény 69 százalékkal nőtt az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg az EBITDA 38 százalékkal emelkedett, a jövedelmezőségi mutatók mind negyedéves, mind éves bázison javulást mutattak. Az egy részvényre eső eredmény 55 forint lett az első negyedévben.
  • Az OTP várakozásai szerint a Rába idei üzemi eredménye 2,1 milliárd forint, míg az EBITDA 4,6 milliárd forint lehet, az adózott eredmény 1,5 milliárd forintra emelkedhet, míg az egy részvényre eső eredmény 116 forint lehet 2019-ben.
  • A Rába kulcspiacai esetében az értékesítés tartósan növekszik és ebben nem várható rövid távon változás, azonban a globális növekedési kilátásokat is számításba véve lefelé mutató kockázatokat lát az OTP elemzője. A globális kereskedelmi kérdéseket övező bizonytalanság szintén kockázati tényező, és a kereskedelempolitikában bekövetkező változások erősen befolyásolhatják az európai autóipart és annak ellátási láncát.
  • Az OTP elemzője nem módosította áprilisi modelljét, fenntartva a korábbi vételi ajánlást, és a Rába-részvények 12-havi, 1 403 forintos célára sem változott, az OTP célára 17,4 százalékkal magasabb a Rába csütörtöki záróárfolyamával összehasonlítva.

Még mindig venni kell a Rábát az OTP szerint