HU Language HU
május 27, 2019 0

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig. A választás várhatóan szeptemberben lesz.

Az előzmények

A döntés nem váratlan annak fényében, hogy korábban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelezte (a kormánykoalíció másik pártja): megszavazzák a szociáldemokraták által a kormány egésze ellen benyújtott bizalmatlansági javaslatot a parlament hétfői rendkívüli ülésén.

Több mint egy hete egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Az előzményekről itt írtunk korábban:

2019.05.21 17:11 Osztrák kormányválság: több minisztert felmentettek

2019.05.18 08:43 Botrány Ausztriában: az alkancellárról készültek titkos, kompromittáló felvételek Ibizán (2.)

Megbukott az osztrák kormány

Kép és címlapkép forrása: Michael Gruber/Getty Images