HU Language HU
május 18, 2019 0

Elon Musk nem csak arról ismert, hogy megalapította a trendi elektromos autókat gyártó Teslát vagy a Marsutazással kacérkodó űrtechnológiai céget, a SpaceX-et, de arról is, hogy időnként egészen vad ötletekkel áll elő a jövőt illetően. Ott van a futurisztikus közlekedési terve a hyperlooppal, vagy a Marskolónia ötlete, de azt is mondta egyszer, hogy számítógépekhez kellene kapcsolni az emberek agyát. Mindezek fényében nem csoda, hogy minden idők egyik legérdekesebb, de leginkább megosztó üzletembereként tartják számon. És sok minden van, amit nem is tud róla az emberek többsége.

Elon Musk 22 milliárd dolláros vagyonával a 40. leggazdagabb ember a világon, ez nem titok. Az Indian Express most összegyűjtött néhány kevésbé ismert tényt a milliárdos feltalálóról:

Majdnem a Google-é lett a Tesla

Elon Musk majdnem eladta a Teslát a Google-nek 2013-ban 11 milliárd dollárért. Akkoriban az autógyártó kilátásai nagyon borúsak voltak, ezért Musk felkereste az internetes keresőóriás egyik alapítóját és vezérigazgatóját, Larry Page-t egy esetleges felvásárlás lehetőségével – derül ki Ashlee Vance könyvéből. A Tesla alapítójának ajánlata az volt, hogy 6 milliárd dollárért eladja a cégét, de biztosítékot kért volna egy 5 milliárd dolláros gyárépítésre és igényt tartott volna 8 évig a vezetői székre a Tesla élén. A megbeszélések akkor estek kútba, amikor kiderült, hogy a Model S eladásai elkezdtek felfutni, így már kevésbé volt sürgető a pénzszerzés.

Meghökkentő tények, amiket szinte senki nem tud Elon Muskról

Forrás: Shutterstock

Elon Musk mindössze 2 napig járt a Stanfordra

Elon Musk 17 éves korában költözött Dél-Afrikából Kanadába a családjával, ahol először a Kingston Egyetemen szerzett diplomát Ontarióban, majd Pennsylvania egyetemén fizikából és közgazdaságtanból diplomázott. Később Kaliforniába ment, a Stanfordon Ph. D. tanulmányokat kezdett alkalmazott fizikából, de 2 nap után otthagyta, mert testvérével elindította a Zip2 Corporation nevű céget. Első vállalatát 1999-ben 300 millió dollárért adta el Musk a Compaq-nak.

Meghökkentő tények, amiket szinte senki nem tud Elon Muskról

Forrás: Shutterstock

Több sorozatban is felbukkant Elon Musk

Elon Musk vendégszereplőként felbukkant a Simpson Család című rajzfilmsorozatban, ahol a hangját kölcsönözte a róla mintázott figurának. Majd az Agymenőkben (The Big Bang Theory) is szerepelt 2015-ben, ahol saját magát játszotta.

Musk 12 évesen megírt egy videójátékot és eladta

Elon Musk 12 éves korában már annyira jól programozott, hogy írt egy videójátékot. A „Blastar” nevű játék egy egyszerű sci-fi-játék volt, aminek a forráskódjáért 500 dollárt fizetett akkor egy dél-afrikai információs technológiai magazin. A játék a mai napig elérhető a weben.

Musk megvette az egyik James Bond-autót

A milliárdos 2013-ban egy londoni aukción közel 1 millió dollárért (pontosan 968 ezer dollárért) megvásárolta James Bond „tengeralattjáró” autóját, egy Lotus Espiritet az 1977-es,”A kém, aki szeretett engem” című Bond-filmből. Akkoriban az a pletyka járta, hogy Musk valódi tengeralattjárót szeretne készíteni az autóból. A film bemutatása után sokáig azt hitték, hogy az autó elveszett, de 1989-ben felbukkant kormány nélkül, takarókba csomagolva egy konténerben Long Islanden.

Elon Musk egy ideig night clubot működtetett

Amíg Pennsylvániában tanult, Elon Musk szobatársával, Andeo Ressivel együtt egy night clubot üzemeltetett. Kibéreltek egy nagy házat közösen, és a vendégektől befolyó pénzből fizették a bérleti díjat. Állítólag a klubbá alakított ház akár 1000 szórakozni vágyó embert is be tudott fogadni.

Elon Musk ihlette a Vasembert

A Marvel-moziverzum legendás alakja, a Vasember, akit a filmekben Robert Downey Jr. játszik, Elon Muskról lett mintázva – vallotta be egyszer a Vasember rendezője, Jon Favreau a Time Magazinnak. Elon Musk maga is felbukkan a film második részében egy jelenetben, önmagát alakítva.

Meghökkentő tények, amiket szinte senki nem tud Elon Muskról

Forrás: Shutterstock

Musk indított egy iskolát a saját gyerekeinek

Elon Musk a SpaceX központjában elindított egy iskolát, Ad Astra néven, ahová a saját gyerekei, illetve a SpaceX-alkalmazottak gyerekei járnak. A nonprofit iskola állítólag 2014 óta működik és a projekt alapú tanulásra helyezik a hangsúlyt. A gyerekek csapatokban dolgoznak és a matematikára, a tudományokra, a mérnöki és az etikai kérdésekre fókuszálnak. A hagyományos iskolarendszertől nagyban eltér, nincs ugyanis osztályzás sem. A híresztelések szerint 2017-ben mintegy 400 család jelentkezett, de mindössze 50 tanulója van az iskolának.

Kanye West inspirálja Muskot

2018-ban egy interjú során megkérdezték Elon Musktól, hogy ki inspirálta és a milliárdos a híres rapper, Kanye West nevét mondta.

Meghökkentő tények, amiket szinte senki nem tud Elon Muskról

Forrás: Shutterstock

A címlapkép forrása: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images