HU Language HU
Megint jöhet a tűzijáték a devizapiacon
szeptember 9, 2019 0

A héten jön a várva várt EKB-döntés, amire hetek óta készülnek a befektetők, és akár komoly kilengéseket is hozhat az euró-dollár árfolyamban. A forintot is érdemes lehet figyelni, hiszen az augusztusi inflációs adat a legutóbbi történelmi mélypont közelében érheti a magyar devizát.

Az MNB hétfő reggel közli a friss értékpapírpiaci statisztikáját, mely továbbra is elsősorban a szuperállampapír szempontjából lehet érdekes, hiszen nagy kérdés, hogy augusztusban milyen eszközök kárára tudott tovább növekedni az új lakossági termék. Közben Németországból a kiskereskedelmi forgalomról, az Egyesült Királyságból pedig az iparról jön friss statisztika, utóbbi különösen azért lesz érdekes, hogy a Brexit körüli káosz rányomta-e a bélyegét a gazdaságra is. Itthon fontos lesz az előzetes államháztartási mérlegre vonatkozó friss adat is.

Kedden sem fogunk unatkozni, hiszen a KSH reggel közli az augusztusi infláció alakulására vonatkozó statisztikáját, mely akár az MNB kamatpolitikájára, illetve közvetve a forintra is hatással lehet. A jelenlegi helyzetben pedig kiemelten fontos minden hasonló adat, hiszen nemrég történelmi mélyponton is járt a magyar deviza. Előtte azonban még jön egy kínai inflációs adat hajnalban, ami várhatóan nem okoz majd komoly megrázkódtatást.

Szerdán nagyítóval sem találunk semmilyen érdemleges adatot, csütörtökön viszont többek között jön a hét legjobban várt eseménye, az EKB kamatdöntése. Az előzetes várakozások szerint szinte biztosan kamatot csökkent majd a jegybank, csak az a kérdés, hogy 10 vagy 20 bázispontos lesz-e a lazítás. Emellett akár további élénkítő lépések is jöhetnek, például újabb eszközvásárlást jelenthet be a jegybank. Mario Draghi sajtótájékoztatójával egyidőben jelenik meg az amerikai inflációs adat, így csütörtök délután akár komolyabb tűzijáték is jöhet a piacon. Itthon az MNB előzetes statisztikai mérlege jelenik meg, amire szintén a szuperállampapír miatt lesz érdemes figyelni, kérdés, hogy a befolyt pénz megjelent-e a kormányzati tartalékokban.

A hét végére is maradnak kisebb jelentőségű adatok, bár jó esély van arra, hogy mindenki az EKB előző napi döntését emészti majd inkább. A KSH az építőipar friss számait teszi közzé pénteken, míg a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó statisztika jöhet.