HU Language HU
Megszólalt Észak-Korea a csapásmérő hadgyakorlatról
május 8, 2019 0

Rutin jellegű volt és önvédelmi célokat szolgált a múlt heti észak-koreai „csapásmérő hadgyakorlat”, amelyen Kim Dzsong Un vezető több rakéta, köztük legalább egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta indítását követte végig – közölte szerdán a KCNA állami hírügynökség a kommunista ország külügyminisztériumára hivatkozva.

A hadseregünk nemrég végrehajtott manővere nem több, mint a szokványos katonai kiképzés része, nem irányult senki ellen, és nem vezetett a helyzet elmérgesedéséhez sem a régióban

– mondta az észak-koreai külügyminisztérium egyik meg nem nevezett szóvivője.

A tisztségviselő kettősmérce alkalmazását kifogásolta országával szemben mondván, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatait nagyon kevés bírálat éri.

Csak a mi rendszeres és önvédelmi manővereinket nevezik provokatívnak, és ez leplezetlen igyekezet, hogy nyomást gyakoroljanak ránk országunk fokozatos lefegyverzése, s végül megszállása érdekében. Úgy véljük, mindez nagyon kellemetlen és sajnálatos, s ezért szeretnénk mindenkit óvatosságra inteni

– fűzte hozzá az illetékes.

Phenjan 2017 novembere óta nem hajtott végre nagy hatótávolságú ballisztikusrakéta-tesztet. A KCNA a vasárnapi hadgyakorlatról akkor azt közölte, hogy ennek célja „nagy űrméretű, nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvetők és harctéri ballisztikus rakéták működőképességének és találati pontosságának felmérése” volt. Szöul aznap felszólította északi szomszédját, hogy tartózkodjon a katonai feszültség további elmélyítésétől a Koreai-félszigeten.

Szakértők szerint a rakétagyakorlat szemmel láthatóan gondosan megtervezett lépés volt, nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy az Egyesült Államok legyen rugalmasabb Phenjannal nukleáris tárgyalásaikon, de nem olyan súlyos, hogy miatta Washington megszakítsa ezeket a tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un második, idén februári csúcstalálkozója után ugyanis megrekedtek az egyeztetések amiatt, hogy a felek összekülönböztek egyrészt Phenjan nukleáris leszerelési lépéseinek ütemén, másrészt az amerikai szankciókönnyítések elmaradásán.

A dél-koreai egyesítési minisztérium egyébként a nap folyamán jelezte: fontolgatják az északi szomszédnak szánt humanitárius segélyezés újraindítását. A tárca szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nincsenek konkrét tervek az ENSZ Világélelmezési Programján (WFP) keresztül – utoljára 12 éve – nyújtott támogatások újraindítására.

Mun Dzse In dél-koreai elnök és Trump a kérdésről kedd este egyeztettek telefonon. A szöuli államfői hivatal közlése szerint „Trump elnök azt mondta, hogy nagyon időszerű és pozitív cselekedet lenne Dél-Korea humanitárius élelmiszersegélye az észak-koreai népnek”.

A WFP a múlt héten figyelmeztetett, hogy az észak-koreai élelmiszertermelés tíz éve nem látott alacsony értékre csökkent, legalább tízmillió embert kitéve az éhínség veszélyének, hacsak nem kapnak külföldi segélyt.

2019.05.05 09:40 Észak-Korea „csapásmérő gyakorlatot” tartott
2019.05.04 19:28 Trump az újabb észak-koreai rakétakísérletek után is bízik Kim Dzsongunban
2019.05.04 09:20 Észak-Korea kilőtt több rövid hatótávolságú rakétát