HU Language HU
május 28, 2019 0

Theresa May brit miniszterelnök kedden Brüsszelben, az informális európai uniós csúcstalálkozóra érkezve sajnálatosnak nevezte, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerült eredménnyel zárnia az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésére szolgáló tárgyalásokat. „A Brexit végül az utódomra marad” – mondta.

A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére tartott találkozó előtt May hangsúlyozta, meg kell találniuk a módját annak, hogy minden fél határozott véleményét meghallgatva többséget kapjanak a brit parlamentben. Ehhez azonban bizonyára kompromisszumra lesz szükség – közölte

2019.05.24 11:08 Itt a bejelentés: lemond Theresa May

Ismételten kifejezte azon meggyőződését, hogy az EU-val hosszan tárgyalt és elfogadott brit kilépési megállapodás a „legjobb eszköz” a 2016-os népszavazás eredményét tükröző megoldáshoz.

„Mindig a lehető legjobb kilépési forgatókönyv eléréséért dolgoztam. Továbbra is úgy vélem, hogy az Egyesült Királyság számára az a legjobb, ha megegyezéssel hagyja el az Európai Uniót” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökeinek kiválasztását illetően úgy nyilatkozott, Nagy-Britannia „továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a folyamatban”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: „kristálytiszta, hogy a brit kiválási megállapodást nem tárgyalják újra”.

Az informális találkozót illetően kijelentette, az fontos az EU jövője szempontjából, de döntések nem fognak születni a keddi munkavacsorán.