HU Language HU
június 7, 2019 0

Nem kell bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May távozó miniszterelnök legesélyesebbként számon tartott utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

2019.05.29 13:01 Brexit-káosz: bíróság elé idézik Boris Johnsont

Johnson ellen egy magánvádló, Marcus Ball kezdeményezett jogi eljárást egy ügyvédi iroda közreműködésével a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.

A kereset szerint Boris Johnson közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható, mindenekelőtt londoni polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentései miatt.

A Johnson ellen kezdeményezett eljárás fő elemét az a később hivatalosan is cáfolt állítás képezte, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (127 milliárd forint) kerül.

Az ügyben első fokon eljáró bíró a múlt héten úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak bíróság elé kell állnia, a végzést azonban a konzervatív párti politikus ügyvédei megfellebbezték, és a fellebbezésnek a londoni felsőbíróság pénteken helyt adott.

Amint reggel megírtuk: Theresa May brit kormányfő mai hatállyal lemondott a brit kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségéről és a miniszterelnökiről is, de utóbbit ügyvezetőként megtartja addig, amíg utódát meg nem választják az immár 11 fős utódjelölti stábból. Ezek között a leginkább esélyesnek Boris Johnson számított eddig is, a mostani bírósági ítélet pedig talán még növeli is az esélyeit.

2019.06.07 07:16 Theresa May mától nem pártelnök