HU Language HU
Megvan a megállapodás a CEU és a bajor műszaki egyetem között
május 7, 2019 0

Aláírta ma a bajor Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) elnöke és a budapesti CEU elnök-rektora a két intézmény közötti együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a CEU angol és német nyelvű diplomákat is kiadhat majd – feltéve, hogy az ezt lehetővé tevő jogi garanciákat megadja a magyar kormány a CEU-nak.

A hvg.hu összefoglalója szerint a két intézmény közötti megállapodás három új, a TUM és a CEU által együtt meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról szól a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén. A szöveg kitér továbbá számos további közös tevékenységekre, mint amilyen például közös szemináriumok, workshopok és nyári egyetemek szervezése, német és amerikai akkreditációjú oklevelet és/vagy diplomát eredményező oktatási programok létrehozása, valamint a diákok, az oktatók és a munkavállalók számára meghirdetendő csereprogramok elindítása.

Lényeges pontja a megállapodásnak az, hogy a TUM budapesti együttműködésének támogatására vonatkozó bajorországi ajánlatnak az a feltétele, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Emiatt kéri mindkét intézmény a magyar kormánytól azt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét.

Korábban egyébként Manred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje vetette fel a bajor egyetem és a CEU közötti együttműködés lehetőségét és Orbán Viktor kormányfő éppen a Fidesz EPP-s tagsági felfüggesztéséről szóló döntés előtti napon jelezte azt, hogy a kormány nem gördít akadályokat a CEU itthoni (részleges) megmaradása útjába.

2019.03.20 11:11 Orbán Viktor teljesíti a harmadik feltételt: maradhat a CEU

Azóta tehát a két intézmény az együttműködés technikai részleteit kidolgozta, ma alá is írták a megállapodást, de éppen tegnap jelentette ki Orbán Viktor azt, hogy alkalmatlannak tartja Webert csúcsjelöltként az Európai Bizottság elnöki posztjára, azaz kvázi megvonta tőle a támogatást. Emellett érzékeltette azt is, hogy a Fidesz a Néppártból kifelé gondolkodik az EP-választások után. A néppárti tagság megőrzésének egyik feltétele a háromból éppen a CEU magyarországi megmaradása volt, így tehát a ma aláírt megállapodás ellenére sem feltétlenül biztos, hogy a kormány megadja majd a szükséges jogi garanciákat a CEU számára.