HU Language HU
Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde
május 9, 2019 0

Ázsiában borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,4 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 1,5 százalékkal került lejjebb, a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak közepette. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság nyomán az európai tőzsdék is nagyot estek csütörtökön, míg a magyar tőzsde csupán mérsékelt eséssel zárta a napot, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter volt képes emelkedni.

Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX 2019.05.09 17:23

Bár a kereskedelmi háborús feszültség felerősödése miatt az európai részvénypiacokon kifejezetten rossz volt a hangulat csütörtökön, a magyar tőzsde az európai börzék jelentős esése ellenére is csupán mérsékelt eséssel zárta a hét negyedik napját. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Mol 1,2 százalékos esés után 3056 forinton zárt, a Magyar Telekom 1,3 százalékos esést követően 454 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést, az OTP 0,2 százalékos esés után 12 450 forinton zárt, míg a pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvényei 1 százalékos emelkedést követően 5815 forinton búcsúztak a csütörtöki kereskedéstől. Mindemellett érdemes kiemelni, hogy a Richter és az OTP első negyedéves gyorsjelentéseit holnap reggel ismerhetik meg a befektetők.

Esnek az amerikai tőzsdék 2019.05.09 17:00

A kereskedelmi háborús feszültség felerősödése után az amerikai tőzsdék is eséssel indították a hét negyedik napját, az Egyesült Államok és Kína csütörtökön kezdődő kereskedelmi tárgyalásait övező nagyfokú bizonytalanság, és a két ország kereskedelmi konfliktusának kiterjedése nyomán a tengerentúli részvényindexek is esnek, a Nasdaq 1,7 százalékos esése mellett az S&P500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 428 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb.

A kereskedelmi háborús félelmek vetnek árnyékot az európai börzékre 2019.05.09 16:55

A csütörtöki piaczárás felé közeledve továbbra is esnek az európai tőzsdék, miután a részvénypiaci hangulatra az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság nyomja rá bélyegét, miután a két ország folytatódó kereskedelmi egyeztetéseire várva amiatt aggódnak, hogy a péntektől valószínűsíthetően életbe lépő, kínai termékekre kivetett amerikai vámtarifák emelése nem maradna válasz nélkül, miután a kínai fél jelezte, hogy kész válaszlépéseket hozni. A kontinens börzéi szinte kivétel nélkül esnek, a DAX 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 1,9 százalékot esett.

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek 2019.05.09 13:36

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak vetnek árnyékot a részvénypiacokra, a régiós részvényindexek lejjebb kerültek ma, a bécsi börze 0,9 százalékos esése mellett a lengyel WIG 0,4 százalékot esett, míg a prágai tőzsde stagnál. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 4 milliárd forintos forgalom és 163 pontos mínusz mellett 0,4 százalékot esett, míg a hazai blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek. A BUX komponensei közül a PannErgy és az Opus részvényei teljesítenek a leggyengébben. Nagyobb emelkedésre csupán a Graphisoft Park képes, a társaság első negyedéves gyorsjelentése után.

Esnek az európai tőzsdék 2019.05.09 10:19

A szerdai kereskedés első felének emelkedése után a piaczárás felé közeledve lefordultak a tengerentúli tőzsdék, Ázsiában is borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak. Donald Trump szerdán arról beszélt, hogy Kína szegte meg a két ország megállapodását, a piaci szereplők pedig attól tartanak, hogy a két ország csütörtökön folytatódó kereskedelmi tárgyalásain nem sikerül majd elérni a kereskedelmi megállapodást.

Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló viszont jelezte a Kongresszus illetékeseinek, hogy készüljenek arra a lehetőségre, hogy nem történik megállapodás a kereskedelmi tárgyalásokon és emelni kell a vámokat. Korábban ugyanis pénteki határidőt szabott meg az USA a megállapodásra. Ha elmarad az egyezség, akkor az USA 200 milliárd dollár értékű kínai árura vethet ki 10-25 százalékos importvámot. Kína természetesen azonnal jelezte: megteszi a szükséges ellenintézkedéseket, ha az Egyesült Államok büntetővámokat alkalmaz.

A kereskedelmi háborús aggodalmak felerősödése nyomán az európai részvényindexek is lejjebb kerültek csütörtök délelőtt, a DAX 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 1,2 százalékkal került ma lejjebb.

Tovább hízik az OTP 2019.05.09 10:03

Péntek hajnalban jelent az OTP, a fontosabb eredménysorokon növekedésről számolhat be a bank.

tovább a cikkhez…

Erősödő versenyre készül a Telekom 2019.05.09 09:47

A tegnap közzétett első negyedéves gyorsjelentés után a ma reggeli sajtótájékoztatón Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese beszélt a legfontosabb trendekről.

tovább a cikkhez…

Ezért szakadnak most a piacok 2019.05.09 09:35

Nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz megállapodás az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi tárgyalásokon. Az amerikai fél már arra készül, hogy péntektől 200 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki importvámokat.

tovább a cikkhez…

Lejjebb került a Waberer’s árfolyama a szerdai gyorsjelentés után 2019.05.09 09:27

A szerdai piaczárás után publikálta első negyedéves gyorsjelentését a Waberer’s, a társaság árbevétele 1,8 százalékkal 182,2 millió euróra emelkedett az első negyedévben a Regionális Kontrakt Logisztikának és az Egyéb Szegmensnek köszönhetően, a megugró költségek és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására viszont jelentősen csökkent az EBITDA-ja. Részben ezekért, részben a kibővült gépjárműállomány magasabb értékcsökkenése miatt, a vállalat üzemi szinten is veszteséges volt. A társaság gyorsjelentése után a Waberer’s részvényei 0,3 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Gyorsjelentés után emelkedik a Graphisoft Park árfolyama 2019.05.09 09:22

Szerdán tette közzé első negyedéves beszámolóját a Graphisoft Park, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, ami új negyedéves bevételi rekordot jelentett, míg a profit is szépen bővült az első negyedévben. A menedzsment a korábbi várakozásait fenntartva közel 13 százalékkal magasabb bevételt, és közel 6 százalékkal magasabb profitot vár az idei év folyamán. A Graphisoft Park árfolyama 2,3 százalékkal került feljebb a csütörtöki piacnyitás után.

Esik a Magyar Telekom a társaság gyorsjelentése után 2019.05.09 09:09

Lejjebb került a Magyar Telekom árfolyama a csütörtöki piacnyitás után, a társaság tegnap tette közzé első negyedéves gyorsjelentését, a cég összes bevétele 158,9 milliárd forint lett, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak, az EBITDA azonban jóval magasabb, 46,4 milliárd forint lett az első negyedévben. A működési és az adózott eredmény viszont jóval alacsonyabb volt az első negyedévben, mint amire az elemzők számítottak, a Magyar Telekom adózott eredménye 6 milliárd forint lett, míg az elemzők 4 milliárd forintot vártak. A Magyar Telekom árfolyama 1,1 százalékkal került ma lejjebb.

Eséssel indul a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.09 09:05

Eséssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 174 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Mol 0,2 százalékos emelkedése mellett az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom árfolyama 1,1 százalékkal került lejjebb a társaság első negyedéves gyorsjelentése után, míg a Richter 1 százalékot esett a csütörtöki piacnyitás után.

6000 dollár felett a bitcoin 2019.05.09 08:55

A Bitcoin árfolyama csütörtökön 6000 dollár fölé emelkedett, a Bitstamp nevű kriptotőzsdén 6050 dolláron jegyzik a kriptopénzt, tavaly november közepe óta nem járt ezen a szinten az árfolyam.

tovább a cikkhez…

A vállalati gyorsjelentések mellett a kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek a befektetők 2019.05.09 08:35

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A szerdai kereskedésben emelkedéssel próbálkoztak meg a tengerentúli tőzsdék, a piaczárás felé közeledve azonban lefordultak az amerikai részvényindexek, a piaci kommentárok szerint a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusára fókuszáltak, miután a piaci szereplők óvatosak voltak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások elakadása és Donald Trump amerikai elnök vámemelési fenyegetése miatt. A Dow végül 2 pontos emelkedést követően előző napi záróértéke közelében stagnált, az S&P500 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 266 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek A Mol 0,1 százalékos esés után 3094 forinton zárt, míg az OTP 0,2 százalékos erősödés után 12 480 forinton zárta a szerdai kereskedést. A Richter 2,5 százalékos emelkedés után 5755 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a Magyar Telekom 0,9 százalékkal került feljebb, a telekomcég részvényei 460 forinton zártak.

Szerdán tette közzé első negyedéves számait a Magyar Telekom, a társaság összes bevétele nagyjából a vártnak megfelelő, 158,9 milliárd forint lett, az EBITDA azonban jóval magasabb, 46,4 milliárd forint lett az első negyedévben. A működési és az adózott eredmény viszont jóval alacsonyabb volt az első negyedévben, mint amire az elemzők számítottak, a Magyar Telekom adózott eredménye 6 milliárd forint lett, míg az elemzők 4 milliárd forintot vártak.

A szerdai piaczárás után jelentett a Waberer’s is, a társaság árbevétele 1,8 százalékkal 182,2 millió euróra emelkedett az első negyedévben a Regionális Kontrakt Logisztikának és az Egyéb Szegmensnek köszönhetően, a megugró költségek és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására viszont jelentősen csökkent az EBITDA-ja. Részben ezekért, részben a kibővült gépjárműállomány magasabb értékcsökkenése miatt, a vállalat üzemi szinten is veszteséges volt.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a befektetők az USA és Kína kereskedelmi háborúja miatt aggódtak, miután Donald Trump szerint Kína megszegte az egyeztetések során tett korábbi vállalásait, míg a kínai fél a várhatóan pénteken életbe lépő amerikai vámtarifa emelés után válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, a két ország kereskedelmi egyeztetései csütörtökön folytatódnak majd. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,8 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 0,8 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is borús maradt a hangulat, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 2,6 százalékkal került ma lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 46 pontos mínusza 0,4 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína Washingtonban folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira fókuszálnak a piaci szereplők, a két ország kereskedelmi egyeztetései mellett továbbra is vállalati gyorsjelentésekre fókuszálnak majd a befektetők.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a márciusi külkereskedelem előzetes adatsora mellett az április inflációs statisztikáit teszi közzé, a Pénzügyminisztérium pedig az államháztartás előzetes áprilisi egyenlegét közli majd. A Kínából beérkező inflációs statisztikák mellett az Egyesült Államokból a márciusi külkereskedelmi adatsort publikálják.

A vállalati gyorsjelentések mellett a kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek a befektetők

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját többek között a Deutsche Telekom, a Continental és az UniCredit is.

A vállalati gyorsjelentések mellett a kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek a befektetők

Mi történt eddig a tőzsdéken?

A vállalati gyorsjelentések mellett a kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek a befektetők

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele 2019.05.08 21:12

A szerdai piaczárás után tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, ami új negyedéves bevételi rekordot jelentett, míg a profit is szépen bővült az első negyedévben. A menedzsment a korábbi várakozásait fenntartva közel 13 százalékkal magasabb bevételt, és közel 6 százalékkal magasabb profitot vár az idei év folyamán.

tovább a cikkhez…

Jól bekezdett idén a Telekom 2019.05.08 20:10

Jól bekezdett idén a Telekom, mármint ami a bevételeket illeti, minden szegmensben nőtt a cég, a motor továbbra is a készülékértékesítés és a mobil adat, és végre az észak-macedón leánycégnél is van növekedés. Alaposan megemelkedtek viszont a költségek is, a készülékértékesítéshez kapcsolódó költségek is megugrottak, de masszív végkielégítést is fizetett a Telekom, ráadásul frekvenciahosszabbításra is költött a cég. A szabad cash flow masszív pénzkiáramlást mutat, ennek ellenére továbbra is részvényenként 27 forint osztalékkal számol a menedzsment az idei eredmény után.

tovább a cikkhez…

Még nem jött el a fordulat a Waberer’snél (2.) 2019.05.08 18:50

Szerdán a Waberer’s közzétette első negyedéves beszámolóját a Budapesti Értéktőzsde zárását követően, így kiderült, a fordulat még várat magára. A fuvarozócég árbevétele ugyan növekedett a Regionális Kontrakt Logisztikának és az Egyéb Szegmensnek köszönhetően, a megugró költségek és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására viszont jelentősen csökkent az EBITDA-ja. Részben ezekért, részben a kibővült gépjárműállomány magasabb értékcsökkenése miatt, a vállalat üzemi szinten is veszteséges volt. A menedzsment ugyanakkor jelezte, több intézkedésük kedvező hatása az év második felében jelentkezhet érdemben.

tovább a cikkhez…