HU Language HU
május 23, 2019 0

A kereskedelmi háborús és a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság közepette meredek esésbe kezdtek a mai kereskedésben a világ fontosabb részvényindexei, amire a gyenge német beszerzési menedzser index is rátett egy lapáttal a délelőtt folyamán. A borús hangulat ellenére a magyar tőzsde jól tartotta magát, a BUX bár emelkedéssel is megpróbálkozott a nap folyamán, a zárásra azonban elfogyott a lendület és a magyar tőzsde végül 0,4 százalékos eséssel zárta a csütörtöki kereskedést.

Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde 2019.05.23 17:20

Kifejezetten rossz volt a hangulat ma az európai tőzsdéken, a kereskedelmi háborús bizonytalanság mellett a befektetők a vártnál gyengébb német beszerzési menedzserindexeket emésztették, Németországból azonban újabb rossz adat érkezett ma, miután az Ifo-index 4,5 éves mélypontra esett ma. A borús hangulatban a magyar tőzsde jól tartotta magát, a nap második felének mérsékelt erősödése után a piaczárásra azonban kifulladt a lendület, és a BUX végül 174 pontos esés mellett 0,4 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,3 százalékos esés után 12 160 forinton zárt, a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 182 forinton zártak, míg a Magyar Telekom 1,4 százalékos esés után 414 forinton fejezte be a hét negyedik napját. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvényei 0,2 százalékos erősödés után 5 070 forinton búcsúztak a csütörtöki kereskedéstől.

A borús hangulat ellenére is csupán enyhe mínuszban jár a BUX 2019.05.23 16:42

Esnek az irányadó európai részvényindexek, miután az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos félelmek fokozódása és a Brexit körüli bizonytalanság mellett a befektetők a vártnál gyengébb német beszerzési menedzserindexet emésztették. Míg a kontinens irányadó részvényindexei 1,2-1,9 százalékos esést mutatnak ma délután és a régiós tőzsdék is esnek, a hazai részvényindex az erősen negatív tőkepiaci hangulat ellenére is jól tartja magát, a BUX 8,6 milliárd forintos forgalom és 15 pontos esés mellett előző napi záróértéke közelében jár, míg a blue chipek felemás képet mutatnak, a Mol 0,1 százalékos erősödése mellett az OTP 0,3 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom 1,4 százalékos esése mellett a Richter árfolyama 0,5 százalékkal került ma lejjebb.

Zuhan az olajár 2019.05.23 16:29

Az általános piaci hangulat romlása mellett egyéb okok miatt is meredeken esnek az árfolyamok csütörtökön délután.

tovább a cikkhez…

Nagy esés a tőzsdéken 2019.05.23 16:01

Méretes esés bontakozott ki a délután folyamán a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken, a DAX és a CAC-40 1,6 százalékos mínuszban tartózkodik. A kereskedelmi háború és a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság napok óta rányomta a bélyegét a hangulatra és ma érkezett egy gyenge német bmi-adat is. Az európai tőzsdéken főként az autógyártók részvényei gyengélkednek, különösen nagyot esett a Daimler (-7%) annak ellenére, hogy a költségek felülvizsgálatát jelentette be a társaság. A többi nagy autógyártó, mint a Volkswagen és a BMW 2 százalék körüli csökkenéssel megúszta eddig a napot.

Az amerikai indexek jelentős eséssel nyitottak, a Dow közel 400 pontos csökkenéssel kezdte a kereskedést, ami közel másfél százalékos esésnek felel meg. A Huawei elleni szankciókat az amerikai beszállítók is megérezheti, tavaly a Huawei 80 milliárd dollárt költött alkatrészek vásárlására, amiből 11 milliárd dollár értékben amerikai vállalatoktól vásárolt. A Huawei amerikai partnerei közül a Qualcomm árfolyama 3,8 százalékos, az Intel 2,2 százalékos csökkenéssel kezdte a kereskedést.

A borús részvénypiaci hangulat ellenére is emelkedik a BUX 2019.05.23 13:10

A kereskedelmi háborús félelmek erősödése közepette borús a hangulat az európai tőzsdéken, a régiós részvényindexek is lejjebb kerültek ma, a lengyel WIG 1 százalékos esése mellett a bécsi börze 2 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde 0,5 százalékot esett. A magyar tőzsde ennek ellenére mérsékelt erősödést mutat, a BUX 3,8 milliárd forintos forgalom és 54 pontos emelkedés mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a Magyar Telekom kivételével emelkednek. A BUX komponensei közül a 4iG részvényei teljesítenek ma a legjobban.

Lejjebb került a CIG Pannónia árfolyama 2019.05.23 11:31

Nem változtatott eredményvárakozásán és célárfolyamán a Concorde a CIG Pannnóniával kapcsolatban, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a piac vagy újabb akvizíciót, vagy a Konzummal kötött megállapodás termőre fordulását árazza, ami egyelőre nem következett be. A Concorde elemzése hangsúlyozza, ha a CIG Pannóniának nem sikerül jelentős nem organikus lépéseket tennie egy éven belül vagy nem válik világossá, hogy a Konzummal (Opusszal) való együttműködés magasabb nyereséget hoz számára, akkor jelentősen csökkentheti a célárfolyamot. A CIG Pannónia árfolyama 1,2 százalékkal került ma lejjebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 12,3 százalékkal került lejjebb.

Aggódnak a befektetők, esnek az európai részvényindexek 2019.05.23 11:26

A fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak továbbra is árnyékot vetnek a részvénypiacokra, az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság mellett csütörtökön rossz hírek érkeztek Németországból, a májusi, előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 44,3 pontra tovább süllyedt az áprilisi 44,4 ponthoz képest és a várt 44,8 ponttól is elmaradt. A német feldolgozóipart sokkal jobban és tartósan megviseli az amerikai-kínai kereskedelmi háború, hiszen sorozatban már ötödik egymást követő hónapban lett a bővülés és a zsugorodás 50 pontos határvonala alatti a bmi, ráadásul egyre mélyebbre süllyedt. Mindemellett a szolgáltatói beszerzési menedzserindex 55 pont lett májusban, ami elmarad az áprilisi 55,7 ponthoz és a várt 55,5 ponthoz képest is.

További rossz hírt jelentett, hogy a vártnál nagyobbat esett és 4,5 éves mélypontra bukott májusban a legfontosabb német konjunktúra-mutató, az Ifo-index, mert a jelenlegi helyzetmegítélés alindexe lehúzta a felmérés főindexét.

A negatív részvénypiaci hangulatban a kedvezőtlen német makroadatok közzététele után a német tőzsde 196 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb, a CAC40 mindemellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg az osztrák tőzsde 1,9 százalékot esett.

Esnek a Huawei ázsiai beszállítói 2019.05.23 10:15

Egyre több vállalat jelenti be, hogy a Google-höz hasonlóan megszakítja üzleti kapcsolatait a Huawei-jel, amire ütni kezdték a kínai távközlési óriás ázsiai beszállítóinak részvényeit ma reggel. A Hon Hai Precision Industry (Foxconn) több mint 3 százalékot esett,a Taiwan Semiconductor Manufacturing chipgyártó 3,4 százalékkal került lejjebb, a Luxshare Precision Industry közel 6 százalékot, a dél-koreai chipgyártó, az SK Hynix 1,3 százalékot, míg az okostelefon-kamerákat gyártó Sunny Optical 7 százalékot zuhant.

Gyengébb német beszerzési menedzserindex érkezett, esik a DAX 2019.05.23 10:06

A kereskedelmi háborús aggodalmak mellett a befektetők a csütörtökön beérkező, beszerzési menedzserindexekre fókuszáltak, míg a francia szolgáltatói és feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek jobbak, addig a németek rosszabbak lettek a vártnál, sőt a német feldolgozóipari aktivitási mutató tovább süllyedt, tovább rontva ezzel a borús hangulatot.

A német tőzsde 1,3 százalékkal került ma lejjebb, mindemellett érdemes azonban megjegyezni, hogy több német cég részvényei is ma már az osztalékszelvény nélkül forogtak, a Commerzbank árfolyama 3,4 százalékkal került ma lejjebb, a kifizetett osztalékkal korrigálva azonban 0,6 százalékos mínuszban járna a részvény, a Daimler 6,8 százalékot esett ma, azonban az autógyártó részvényei is az osztalékszelvény nélkül forognak, az autógyártó által fizetett osztalékfizetéssel korrigálva a társaság részvényei 1,2 százalékkal kerültek volna lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék 2019.05.23 09:52

Eséssel zárták a hét harmadik napját a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, miután a legfrissebb hírek szerint az amerikai kormány a videómegfigyelő rendszereket gyártó kínai céggel szemben vezetne be szankciókat. A Dow végül 101 pontos esés után 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.

A kereskedelmi háborús aggodalmak felerősödése nyomán az ázsiai részvényindexek is estek csütörtökön. Az amerikai pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a 300 milliárd dollárnyi kínai terméket sújtó amerikai vámok kivetése legalább egy hónapra van, miután jelenleg az intézkedések amerikai fogyasztókra gyakorolt hatásait vizsgálják. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai esetében azonban a kereskedelmi egyeztetések következő körének időpontja körül továbbra is jelentős a bizonytalanság, ami óvatosságra inthette a befektetőket. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 1,4 százalékot esett.

A borús hangulat az európai részvénypiacokon is éreztette hatását, a kontinens irányadó részvényindexei esnek csütörtök délelőtt, a CAC40 1,1 százalékos esése mellett a DAX 1,3 százalékkal került lejjebb.

Gyorsjelentés után emelkedik a Zwack 2019.05.23 09:39

Szerdán tette közzé gyorsjelentését a Zwack, a társaság csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve, az értékesítés nettó árbevétele 23,8 százalékkal 1,381 milliárd forintra csökkent a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg az adózott eredmény 717 millió forintos veszteség volt. A teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében. A társaság közzétette közgyűlési meghívóját is, amelyből kiderült, hogy a Zwack igazgatósága részvényenként 1 300 forintos osztalékot javasol. A Zwack árfolyama 0,6 százalékkal került ma feljebb.

Lefordult az Est Media árfolyama 2019.05.23 09:30

Az Est Media tegnap bejelentette, hogy két új igazgatósági tagot is jelölnek a társaság igazgatóságába: Papp István informatikai és telekommunikációs területen több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkező üzletembert, aki korábban a Magyar Telekom Üzleti Szolgáltatások Üzletágért (T-Systems) felelős vezérigazgató-helyettesi, továbbá a Microsoft Ázsia és Csendes-óceáni Térség alelnöki pozícióit is betöltötte. És Dr. Perger Gábort, aki a BÉT-en jegyzett informatikai vállalat, az OTT-One szakmai tanácsadója, korábban igazgatósági tagja. A cég új igazgatósági tagjait a társaság május 28-án folytatódó közgyűlésén választhatják meg, két jelenlegi igazgatósági tag visszahívása mellett. Az új igazgatósági tagok feladata lesz egyfelől azon tranzakciós folyamat levezénylése, amelynek célja, hogy az Est Mediat fundamentumokkal töltsék meg stratégiai befektető bevonásával, másfelől szerepet vállalnának az Est Media vezetésében a tranzakció zárását követő időszakban is.

Az Est Media mindemellett tőkeemelést is bejelentett, amelynek keretében a társasággal szemben még fennálló – részben az elmúlt időszak működésének finanszírozásával kapcsolatos – követeléseket elégítik ki annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsék a stratégiai befektető bevonását. A bejelentéseket követően az Est Media árfolyama közel 4 százalékos emelkedést is mutatott ma reggel, majd a kezdeti lendület elfogyott és az árfolyam esni kezdett, az Est Media árfolyama 2,9 százalékkal került ma lejjebb.

Lejjebb került a BUX, mérsékelt mínuszban jár a Richter 2019.05.23 09:18

A csütörtöki piacnyitás követő, néhány pontos emelkedés után lejjebb került a magyar tőzsde, a kereskedelmi háborús aggodalmak miatt az irányadó európai részvényindexek is lejjebb kerültek ma reggel. A hazai blue chipek mérsékelt mínuszban járnak, az OTP 0,2 százalékos esése mellett a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,2 százalékot esett, míg a Richter árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb a csütörtöki piacnyitás után.

Az irányt keresi a BUX a csütörtöki piacnyitás után 2019.05.23 09:06

A szerdai emelkedést követően az irányt keresi a csütörtöki piacnyitás után a magyar tőzsde, a BUX 3 pontos erősödés mellett előző napi záróértéke közelében jár, míg a blue chipek a Mol kivételével esnek. A Mol 0,4 százalékos erősödése mellett az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter árfolyama 0,4 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők 2019.05.23 08:28

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék szerdán, a piaci kommentárok szerint a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, miután a legfrissebb hírek szerint az amerikai kormány a videómegfigyelő rendszereket gyártó kínai Hikvisionnel szemben vezetne be szankciókat. A Dow végül 101 pontos esés után 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.

Tegnap tették közzé a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvet, a jegybankárok szerint A Fed monetáris politikája továbbra is „türelmes” marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 609 pontos plusz mellett 1,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1,8 százalékos emelkedés után 12 200 forinton zárt, a Mol 1,8 százalékos erősödést követően 3 208 forinton fejezte be a szerdai kereskedést, míg a blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, a gyógyszergyártó papírjai 1,9 százalékos erősödés után 1,9 százalékos emelkedéssel búcsúztatták a hét harmadik napját. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 0,9 százalékos esés után 420 forinton zártak.

Szerdán tette közzé gyorsjelentését a Zwack, a társaság csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve. De a teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében. A társaság közzétette közgyűlési meghívóját is, amelyből kiderült, hogy a Zwack igazgatósága részvényenként 1 300 forintos osztalékot javasol.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék szerdai esését követően az irányadó ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek a hét negyedik napján, a részvénypiacokra továbbra is az USA és Kína elhúzódó kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak vetettek árnyékot, miután a hírek szerint az Egyesült Államok új kínai cégekkel szemben alkalmazhat szankciókat, míg a két ország kereskedelmi egyeztetései körül nagy a bizonytalanság. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,2 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a szingapúri tőzsde 0,7 százalékos esése mellet a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 97 pontos esése 0,8 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét negyedik napján az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyam mellett fontos makroadatok is érkeznek majd, a befektetők többek között megismerhetik az eurozónából beérkező májusi beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK kötvényaukcióját leszámítva nem érkezik kiemelt makroadat. Németországból az első negyedéves, részletes GDP-adat érkezik majd, az eurozónából a májusi feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit publikálják, míg Németországból a májusi IFO hangulatindexet teszik közzé. Az Egyesült Államokból a májusi, előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett az áprilisi újlakás-értékesítési statisztikákat teszik majd közzé.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját a Best Buy és a Hewlett Packard is.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, fedezékbe vonulhatnak a befektetők

Nagyon megugrottak az év végén a Zwack értékesítései 2019.05.22 21:20

Csökkenő bevételről és az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb veszteségről számolt be a Zwack a január-márciusi időszakra, ami pénzügyi évének negyedik negyedéve. De a teljes pénzügyi évet tekintve így is kétszámjegyű ütemben nőtt a társaság bevétele és profitja, főként a népegészségügyi termékadó idei kiterjesztése miatt 2018 végén megugró értékesítések következtében – derül ki a cég jelentéséből. Közzétette közgyűlési meghívóját is a Zwack, amelyből kiderül, hogy részvényenként 1300 forint osztalékot javasol az igazgatóság.

tovább a cikkhez…