HU Language HU
május 21, 2019 0

A hétfői esés után emelkedtek ma az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde a nap nagyobb részében oldalazott, majd a keddi piaczárás felé közeledve a BUX lejjebb került és a hazai részvényindex végül mérsékelt eséssel zárta a napot. A BUX 0,1 százalékkal került ma lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hét második napját.

Mérsékelt eséssel zárta a keddi kereskedést a BUX 2019.05.21 17:19

A keddi piacnyitást követő mérsékelt emelkedést ledolgozva a nap nagyobb részében előző napi záróértéke közelében oldalazott a magyar tőzsde, majd a piaczárás felé közeledve a BUX lejjebb került. A hazai részvényindex végül 55 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 424 forinton stagnált, az OTP árfolyama 0,3 százalékos esés után 11 980 forinton zárt, míg a Richter 1 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 964 forinton zártak. A blue chipek közül egyedül a Mol volt képes emelkedni, az olajcég papírjai 0,5 százalékos erősödés után 3 150 forinton búcsúztak a hét második napjától.

A 12 000 forintos szint alá került az OTP árfolyama 2019.05.21 16:10

A keddi piaczárás felé közeledve a magyar tőzsde továbbra is a hétfői záróértéke közelében jár, a BUX 31 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedni, míg az OTP árfolyama az elmúlt hetek lejtmenete után a 12 000 forintos szint alá került.

Az OTP 0,3 százalékkal került ma lejjebb, míg a régiós bankrészvények közül az Erste papírjai teljesítenek ma a leggyengébben.

Emelkednek az amerikai tőzsdék 2019.05.21 15:47

Az amerikai részvénypiacok eséssel zárták a hétfői kereskedést, miután a Huawei kereskedelmi feketelistára kerülése után a Google tegnap közölte, hogy felfüggeszti több együttműködését a Huawei-jel. A borús részvénpiaci hangulatot mindemellett képes volt javítani az amerikai kereskedelmi tárca bejelentése, a kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését. Bár az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos félelmek továbbra is árnyékot vetettek a részvénypiacokra, a kereskedelmi tárca döntése képes volt oldani a feszültséget, az irányadó európai részvényindexek emelkedésével párhuzamosan a tengerentúli tőzsdék is emelkednek a keddi piacnyitás után, a Nasdaq 0,8 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a 116 pontos plusz mellett 0,5 százalékot emelkedett.

Gyorsjelentés után kerülhet lejjebb a Home Depot árfolyama 2019.05.21 15:16

Kedden tette közzé beszámolóját a Home Depot, az amerikai barkácsáruház-lánc bevétele 5,7 százalékkal 26,38 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévben, a cég összehasonlítható alapon számolt bevételei 2,5 százalékkal nőttek a negyedévben, míg a Reuters elemzői konszenzusa 4,2 százalékos növekedést várt. A vártnál gyengébb növekedést a társaság a kedvezőtlen februári időjárással és a faáru árában bekövetkezett csökkenéssel indokolta. A társaság egy részvényre eső eredménye 2,27 dollár lett, szemben a korábbi év hasonló időszakának 2,08 dolláros EPS-ével. A Home Depot 0,4 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést, a cég részvényárfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb a keddi, nyitás előtti kereskedésben.

Rángatják a magyar kispapírokat 2019.05.21 14:30

Közel 7 százalékot emelkedett ma az AutoWallis árfolyama, itt egyrészt az hajthatja felfelé az árfolyamot, hogy a vállalat holnap teszi közzé ötéves stratégiáját, erre pozícionálhatják már magukat a befektetők, de az is segíti az emelkedést, hogy az elmúlt napokban több jó hír is érkezett, például 400 millió forint tőkeemelést hajtott végre a társaság az egyik leányvállalatában, hogy ezzel is segítse a nemzetközi terjeszkedést.

Közel 4 százalékot emelkedett ma az Opus és a Konzum árfolyama is, amit részben technikai hatások támogatnak, hiszen mindkét papír túladottá vált az elmúlt napokban.

5 százalékos zuhanással új történelmi mélypontra esett ma a Waberer’s részvényárfolyama, Friss hír nem érkezett a vállalattal kapcsolatban, de általánosságban elmondható, hogy a globális kereskedelmi konfliktus nem tesz jót a vállalat üzletmenetének, és az is igaz, hogy sok jó sztori van a hazai tőzsdén, ezek is elvonhatják a befektetők érdeklődését a szállítmányozási cég részvényeitől.

Áll a bál a Deutsche Banknál, az elnököt is elmozdítanák 2019.05.21 13:21

A Commerzbankkal való összeolvadás meghiúsulását követően a Deutsche Bank elnökének elmozdítását szeretnék elérni egyes nagybefektetők, ezért utódlási tervet követelnek a banktól a csütörtöki éves közgyűlés előtt – tudta meg a Reuters.

tovább a cikkhez…

Emelkednek a chipgyártók részvényei 2019.05.21 12:37

Lejjebb kerültek az európai, és a tengerentúli tőzsdék tegnap, és a félvezetőgyártó cégek részvényei is nagyot estek, miután a Huawei kereskedelmi feketelistára kerülése után a Google tegnap közölte, hogy felfüggeszti több együttműködését a Huawei-jel, mindemellett több amerikai chipgyártó is jelezte, hogy nem fogja alkatrészekkel és szoftverekkel ellátni a kínai céget.

Az amerikai kereskedelmi tárca hétfőn jelentette be, hogy 90 napra felfüggesztette a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését, amit Wilbur Ross kereskedelmi miniszter azzal indokolt, hogy ezzel a vállalatok időt kapnak a szükséges intézkedések meghozatalára, a kereskedelmi minisztérium pedig eközben kidolgozza a hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek. A kereskedelmi tárca intézkedése enyhítette a részvénypiaci feszültséget, a chipgyártó cégek részvényei a nagy hétfői esés után emelkednek ma, az Infineon 0,8 százalékos emelkedése mellett az Ams árfolyama 3,7 százalékkal került feljebb, míg az STMicroelectronics 4,1 százalékkal került feljebb.

Mérsékelt mínuszban jár a BUX 2019.05.21 11:22

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek kedden, a prágai tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, a lengyel tőzsde 0,2 százalékkal került ma feljebb, míg a bécsi börze 0,7 százalékos esésével alulteljesítő. A magyar tőzsde a keddi piacnyitást követő óvatos emelkedés után lejjebb került, a BUX 2,6 milliárd forintos forgalom és 59 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. A BUX komponensei közül a Konzum és az AutoWallis részvényei teljesítenek ma a legjobban.

Miközben mindenki a Huaweire figyel, szép csendben egy másik csata is zajlik 2019.05.21 11:18

Miközben az egész világ a Huaweire figyel, egy másik csata is zajlik a háttérben a kereskedelmi háborúban. Hétfőn 173 vállalat írta alá azt a nyílt levelet, amit Donald Trumpnak címeztek a cipőgyártók és amiben arra kérik az amerikai elnököt, hogy gondolja újra a Kínából importált lábbelikre kivetett vámok emelését, mert katasztrofális hatása lenne.

tovább a cikkhez…

Emelkednek az európai tőzsdék 2019.05.21 10:22

Eséssel zárták a hét első napját a tengerentúli tőzsdék, miután a Huawei kereskedelmi feketelistára kerülése után a Google tegnap közölte, hogy felfüggeszti több együttműködését a Huawei-jel, mindemellett az amerikai chipgyártók közül az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom sem fogja alkatrészekkel és szoftverekkel ellátni a kínai céget. A Huawei elleni szankciók, és a kereskedelmi háborús aggodalmak határozták meg a hangulatot az amerikai részvénypiacokon, a tengerentúli tőzsdék a technológiai szektor alulteljesítése mellet eséssel fejezték be a hét első napját, a Nasdaq 1,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,3 százalékot esett.

Ázsiában nem volt egyértelmű az irány a hét második napján, bár a hangulatot kismértékben javította, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését. A Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 1,2 százalékot emelkedett.

Az európai tőzsdék a hétfői esés után mérsékelt emelkedéssel próbálkoztak meg, a kontinens irányadó részvényindexei erősödnek a keddi kereskedés első felében, a CAC40 0,2 százalékos emelkedése mellett a DAX 0,6 százalékkal került ma feljebb.

Elfogyott a BUX lendülete, esik az OTP 2019.05.21 09:34

A keddi piacnyitást követő mérsékelt erősödés után elfogyott a magyar tőzsde lendülete, a hazai részvényindex előző napi záróértéke alá süllyedt, miközben az európai tőzsdék a jelentős hétfői esés után enyhe emelkedést mutatnak. A keddi piacnyitástól távolodva a BUX 37 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol és a Richter árfolyama mutat mérsékelt erősödést, a Magyar Telekom mindemellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az OTP árfolyama 0,7 százalékot esett.

Lejjebb került a CIG Pannónia árfolyama a gyorsjelentés után 2019.05.21 09:16

A szerdai piacnyitás előtt publikálta legfrissebb számait a CIG Pannónia, a társaság stagnáló díjbevételekkel, megugró értékesítési számokkal és növekvő költségszinttel zárta 2019 első negyedévét, a CIG Pannónia adózott eredménye 16 százalékkal 577 millió forintra csökkent. Az értékesítésben egyre határozottabban kezdenek látszódni az új üzleti kapcsolatok: a Magyar Közút és egyes takarékszövetkezetek csoportos szerződései, valamint a Nemzeti Közművekkel értékesített csoportos szerződések is megjelentek az új szerzési számokban, a nyereségre viszont egyelőre nincsenek érdemi hatással. A CIG Pannónia árfolyama 0,9 százalékkal került lejjebb a keddi piacnyitás után.

Emelkedéssel indul a keddi kereskedés a magyar tőzsdén 2019.05.21 09:10

Emelkedéssel indul a hét második napja a magyar tőzsdén, a BUX 151 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom 0,7 százalékos esése mellett a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, az OTP 0,7 százalékot emelkedett, míg a Richter árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb a keddi piacnyitás után.

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa 2019.05.21 08:43

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel zárták a tengerentúli tőzsdék a hét első napját, a befektetők az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújának kiszélesedése miatt aggódtak, miután a Huawei kereskedelmi feketelistára kerülése után a Google tegnap közölte, hogy felfüggeszti több együttműködését a Huawei-jel, mindemellett az amerikai chipgyártók közül az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom sem fogja alkatrészekkel és szoftverekkel ellátni a kínai céget. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásainak folytatódása egyelőre kérdéses, miután a CNBC korábbi beszámolja szerint az egyeztetések megrekedtek Donald Trump az USA telekommunikációs hálózatainak védelmében aláírt elnök rendelete után. A technológiai cégek alulteljesítése mellett eséssel zárták a hétfői kereskedést az amerikai tőzsdék, a Dow végül 84 pontos esés után 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,5 százalékos eséssel zárta a hét első napját.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 247 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével estek. A Magyar Telekom a pénteki záróértékén, 424 forinton zárt, a Richter 0,3 százalékos esés után 5015 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 3136 forinton búcsúztak a hét első napjától. Az blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 1,4 százalékos esés után 12 010 forinton zárt.

A szerdai piacnyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a CIG Pannónia, a társaság stagnáló díjbevételekkel, megugró értékesítési számokkal és növekvő költségszinttel zárta 2019 első negyedévét, a CIG Pannónia adózott eredménye 16 százalékkal 577 millió forintra csökkent.

Mik az előjelek mára?

Felemásan teljesítenek az ázsiai tőzsdék kedden, az USA és Kínai kereskedelmi háborújával kapcsolatos félelmek továbbra is árnyékot vetettek a tőzsdékre, a hangulatot azonban javította a bejelentés, amely szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését a könnyebb átmenet érdekében. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter szerint ezzel időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek. A Nikkei 0,2 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde stagnál, míg a sanghaji részvényindex 1,4 százalékot emelkedett. Ázsia más részein nem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,5 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt pluszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 51 pontos erősödése 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadatok hiányában az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírfolyam állhat majd a figyelem középpontjában, miután az amerikai kormány hétfőn bejelentette, hogy 90 napra felfüggesztik a Huawei elleni szankciókat.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden a Pénzügyminisztérium teszi közzé az államháztartás áprilisi, részletes beszámolóját, míg az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart majd. Az OECD a hét második napján publikálja majd az Econimic Outlook kiadványát, melyben Magyarországgal kapcsolatban is friss előrejelzéseket tesznek majd közzé.

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Kedden teszi közzé beszámolóját többek között a CIG Pannónia és a Home Depot is.

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Nagy esés után emelkedéssel próbálkozhat meg Európa

Csurran-cseppen a CIG Pannóniának az új bizniszekből 2019.05.21 08:13

Stagnáló díjbevételekkel, megugró értékesítési számokkal és növekvő költségszinttel zárta 2019 első negyedévét a CIG Pannónia – mutatja a biztosítócsoport ma reggel közzétett konszolidált beszámolója. Az adózott eredmény 16%-kal 577 millió forintra csökkent. Az értékesítésben egyre határozottabban kezdenek látszódni az új üzleti kapcsolatok: a Magyar Közút és egyes takarékszövetkezetek csoportos szerződései, valamint a Nemzeti Közművekkel értékesített csoportos szerződések is megjelentek az új szerzési számokban, a nyereségre viszont egyelőre nincsenek érdemi hatással.

tovább a cikkhez…