HU Language HU
június 2, 2019 0

Európa egyik legnagyobb projektje épül a szomszédos fővárosban, Bécsben. A Seestadt nevű fejlesztés során 240 hektáros területen, mintegy 2,6 millió négyzetméteren készülhet el az új városnegyed. Az 5 milliárd eurós költségkeretből épülő projekt bemutatása mellett azt is megnéztük, hogy mekkora költségvetéssel tervezték Budapest legnagyobb fejlesztéseit.

Lakások, irodák, éttermek, K+F központ, diákszállás, egyetemi campus, tópart, üzleti negyed, bevásárlási- és sportlehetőségek és teljesen új tömegközlekedés jön létre a Bécs északkeleti részén épülő Aspern negyedben, ahol a Seestadt nevű fejlesztés zajlik.

Az osztrák főváros melletti terület 2012-ben indult átalakulásnak, amikor egyre több cég költözött a Seestadt Technology Center-be. Az új városnegyedben elkezdtek felépülni az első épületek, és 2013 októberében az U2-es metrót is meghosszabbították. Az első lakóépületek 2014-ben, az első üzletek 2015-ben készültek el. 2018-ban végére ért az úthálózat fejlesztése, 2019 elejére pedig már a terület negyedét kiépítették.

Mi még csak tervezzük, de 250 km-re már épül a jövő városa

Részletekért kattints ide!

Budapest fejlődési iránya lesz a június 4-én megrendezésre kerülő Future City 2019 konferencia egyik fő témája. Látogass el a rendezvényre, hogy első kézből értesülj a legújabb technológiai megoldásokról és a város fejlődését érintő aktuális kérdésekről!


Az 5 hektáros tó mellett lévő K+F központban jelenleg 2000 ember dolgozik, a meglévő 3000 lakásban pedig mintegy 7000 ember lakik, emellett egyre több diák tanul a városrészben működő campuson. A kiskereskedelem terén 3500 négyzetméternyi üzlet, kávézó, étterem áll rendelkezésre. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy olyan városrész jöjjön létre, ami szinte egy önálló városként is megállná a helyét, különösen azután, hogy a mostani fejlesztési koncepció részekánt további 11 ezer lakóegység jöhet létre. Ennek során lakást, bérlakást, diákszállásokat és irodaházakat építenének a fejlesztők.

A magyarországi fejlesztésektől eltérően azonban, itt nem egyetlen cég építi fel az egész projektet, hanem egyeztetett tervek szerint, több ingatlanfejlesztő valósítja meg az új városrészt. A teljes projekt látványtervét az alábbi videóban nézhetjük meg:

Bár ekkora volumenű beruházás jelenleg nincs Budapesten, de ehhez nagyon hasonló például a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart beruházás, azzal a különbséggel, hogy ott a megvalósítás egyetlen cégcsoporthoz köthető. Az alábbiakban megnéztük azokat a hazai beruházásokat, vagy azok terveit, amelyek egy teljes városrészt érintenek.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 – 0 M Ft
Ajánlatot kérek


2008-ban három projekt volt Budapesten, amelyeknek volumene egyenként is meghaladta az 1 milliárd eurót, de a tizedik legnagyobb beruházás összértéke is 160 millió euróra rúgott. Ezekből azonban az eredeti tervek és tulajdonosi kör fejlesztésében mindössze egy valósult meg, a többséget a válság szele elsodorta. Íme a tíz évvel ezelőtti tervek, az akkori beruházási értékek szerint, amik az inflációval korrigálva természetesen ma már magasabb összegek lennének.
2018.02.26 16:10 Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

  • Mundo városközpont, Zugló – 160 millió euró
  • Károlyi városközpont, Újpest – 220 millió euró
  • S1, Kőbánya – 240 millió euró
  • AL Holding, Árpád híd – 300 millió euró
  • Etele tér – 400 millió euró
  • Corvin Sétány – 500 millió euró
  • 360° Budapest – 520 millió euró
  • Tópark – 1,2 milliárd euró
  • Duna City – 1,2 milliárd euró
  • Álomsziget – 1,6 milliárd euró


Ezek közül a Károlyi városközpont helyén a Metrodom most építi a Metrdom Panoráma nevű projektjét, az AL Holding tervei helyén szintén most épül a HB Reavis fejlesztésében megvalósuló Agora projekt, az Etele tér fejlesztésénél az Etele Pláza és a Budapest ONE a Futureal fejlesztésében valósul meg, a 360° Budapestnek a telkét jelenleg is árulják, az évekig félkészen álló Tópark pedig mostanában fejeződik be. Emellett meg kell említeni a BudaPartot, mint az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést, ami több ütemben épül, de a következő évtized során becsléseink szerint akár az 1 milliárd eurót is megközelítheti a projekt teljes költségvetése.