HU Language HU
május 16, 2019 0

Bár iparági szinten nőni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon, az abszolút hozamú alapokból már 11 hónapja folyamatosan áramlik ki a tőke, és nagy kérdés, mi lesz az ingatlanalapok sorsa is. Áprilissal bezárólag az tudott a legtöbb pénzt zsebre tenni, aki év elején részvényalapba fektetett.
Több mint 40 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon áprilisban, ezzel a teljes kezelt vagyon közel 6380 milliárd. A vagyonnövekmény jelentősebb részét a múlt hónapban is a befektetéseken elért hozam adta.

Mutatjuk, melyik befektetéssel tudtál idén eddig a legtöbb pénzt keresni

A kategóriák közül a vegyes alapok kerültek az első helyre nettó értékesítés alapján, igaz, itt a növekmény oka, hogy az egyéb alapok közül egyet vegyes alappá soroltak át, gyakorlatilag ennek köszönhető a több mint 100 milliárdos bővülés. Ha az előzőek miatt a vegyes alapokat kivesszük a képből, az ingatlanalapok gyűjtötték áprilisban a legtöbb pénzt több mint 19 milliárd forinttal, miközben az abszolút hozamú alapok múlt hónapban is nettó tőkekiáramlással zártak, ez már a 11. ilyen hónap a sorban.

Mutatjuk, melyik befektetéssel tudtál idén eddig a legtöbb pénzt keresni

Az idei eddigi összesített nettó értékesítéseket nézve a kötvényalapok vezetnek közel 500 milliárddal, de ennek nagy része a pénzpiaci alapoknál történt változásnak köszönhető, amiről korábban itt is írtunk. Az abszolút hozamú alapok egyelőre mínusz tartományban vannak, míg az ingatlanalapok 84 milliárdos nettó tőkebeáramlásnál tartanak.

Májustól lesz majd érdemes külön is figyelni, hogyan alakul az ingatlanalapok tőkegyűjtése, ugyanis május 15-től lépett életbe az MNB ajánlása, amelynek részleteiről itt írtunk.

Mutatjuk, melyik befektetéssel tudtál idén eddig a legtöbb pénzt keresni

A befektetők közül eddig az járt a legjobban, aki év elején részvényalapba fektetett, a kategória ugyanis négy hónap alatt 10,5%-os hozamot mutathat fel. A második legjobb hozamot felmutató kategória az abszolút hozamú alapoké, amelyek 4,4%-kal büszkélkedhetnek április végéig bezárólag. A nagyobb kategóriák közül a vegyes alapok 3, az ingatlanalapok 1,2, a pénzpiaci 1,1 és a kötvényalapok 0,9%-ot hoztak.

Mutatjuk, melyik befektetéssel tudtál idén eddig a legtöbb pénzt keresni

Címlapkép: Getty Images/Bloomberg