HU Language HU
május 28, 2019 0

Akár 140 munkahely is megszűnhet Nagy-Britanniában, miután a Bosch megszüntetné kertészeti szerszámokat gyártó üzemét, amelyet Magyarországra hozna – írja a BBC.

A Bosch szerint gazdasági okok miatt szükséges Miskolcra telepíteni a gyártást, és a BBC-vel azt is közölték, hogy nincs köze a Brexithez. A szigetország gazdasági bizonytalansága azonban vélhetően nem kedvező a vállalatnak sem.

Az angliai üzem nem működött hatékonyan az elmúlt időszakban, és habár megpróbálták, nem sikerült javítani a hatékonyságot. A vállalat azért szeretné a miskolci üzembe helyezni a kerti szerszámok gyártását, mert ott költséghatékonyabban tudnak termelni.

Mindez tehát alátámasztja, hogy habár a magyar bérek jelentősen nőnek, továbbra is nagyon komoly versenyelőnyünk, hogy a nyugati országokhoz képest olcsón termelünk. Azonban a kutatási részleg Stowmarketben maradna a tervek szerint, csak a gyártás jönne Magyarországra.

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált, világszerte a Bosch legnagyobb kéziszerszámgyára lett. A mára több mint 38 ezer négyzetméter területű üzem több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat és elektromos kéziszerszámok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

(Címlapkép: MTI Fotó: Vajda János)