HU Language HU
május 31, 2019 0

A vezető amerikai részvényindexek 1,5% körüli esést, a vezető olajfajták pedig 5% körüli zuhanást mutattak pénteken leginkább arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök minden mexikói importtermékre fokozatosan emelkedő vámot jelentett be a következő hónapokra, ami szakértők szerint hirtelen lassulást válthat ki az amerikai gazdaságban és akár recesszióhoz is vezethet Mexikóban. Az olajárak meredek esése túlkínálati aggodalmakkal is összefügg. Közben az amerikai államkötvény piacon felerősödtek a Fed kamatvágásával kapcsolatos várakozások, így jelentősen süllyedtek a hozamok.

Hatalmasat esett a 2 éves amerikai kötvényhozam májusban 2019.05.31 22:42

Az élénkülő Fed kamatvágási várakozások hatására (Trump mexikói vámjának szintén növekedésrontó hatására) a 2 éves amerikai államkötvény hozama pénteken 14 bázisponttal 1,94%-ra esett, ami a legnagyobb egynapi esés egy éve. Csak ezen a héten 24 bázisponttal, a hónap során pedig 33 bázisponttal esett a 2 éves hozam, ami 2008 novembere óta a legnagyobb egyhavi hozamesésnek felel meg. Ez jól érzékelteti, hogy a piac már kezd fedezékbe vonulni, részvényből kötvénybe súlyozni, illetve azt, hogy egyre erőteljesebben árazza a Fed közelgő kamatvágását, mert gazdasági élénkítésre lesz szükség.

Közben a 10 éves amerikai kötvényhozam szintén jelentős mértékben, 9 bázisponttal 20 havi mélypontra, 2,14%-ra bukott ma és ezzel a hónap során 37 bázispontos esésről beszélhetünk. A rövid hozam (2 éves) hosszú hozamnál (10 éves) gyorsabb süllyedése miatt egyébként ismét pozitív meredekségűvé vált a hozamgörbe, ami elvileg megnyugtató lehetne (az elmúlt napokig negatív volt, ami a közelgő recesszió egyik előjele), de valójában arról van szó, hogy a piac készül fel a romló gazdasági környezetre és ebben a folyamatban hol pozitív, hol negatív meredekségű a hozamgörbe.

Csúnya mínusz lett a vége 2019.05.31 22:28

Másfél százalék körüli mínuszban fejezték be a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek a Trump által Mexikóra kivetni tervezett vámok növekedési aggodalmakat fokozó hatása miatt. Ezek az aggodalmak intenzíven süllyesztették ma az államkötvények hozamát is, mert a piacok elkezdték még erőteljesebben árazni az idei első Fed kamatvágás esélyét. Szakértők szerint ha tényleg beváltja fenyegetését Trump és tartósan 25%-on marad a mexikói importtermékek vámja, akkor az amerikai gazdaság hirtelen lassulást, a mexikói pedig recessziót is produkálhat.

A Dow Jones négyhavi, az S&P és a Nasdaq 2,5 havi mélyponton zárt, míg a vezető amerikai olajfajta, a WTI spot árfolyama 3,5 havi mélyponton fejezte be a hónapot.

A Dow 30 komponense közül zárásra szintén a Verizon mutatta a legnagyobb, 4,4%-os esést, mögötte a Cisco és a Nike következett.

Nagy esést okozott Trump az amerikai részvénypiacon és az olajnál 2019.05.31 20:41

2019.05.31 20:11 Durván megüti Amerikát és Mexikót is a Trump által bejelentett új vámemelés

300 pont feletti, azaz 1,3%-os esésnél jár jelenleg a Dow Jones index, és ugyanígy az S&P és a Nasdaq is 1,3-1,4%-os esést produkált eddig. A Dow-n belül a legnagyobb esést jelenleg a Verizon papírjai mutatják (3,9%), mögötte a Cisco (2,5%) és a Goldman Sachs következik (2,3%).

Nagy esést okozott Trump az amerikai részvénypiacon és az olajnál

A jelenlegi állapot alapján nagyon úgy néz ki, hogy sorozatban a negyedik egymást követő héten fejezik be mínuszban a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, ami rossz ómen, és egyúttal alátámasztja azt a régi mondást, hogy májusban el kell adni a részvényeket és szabadságra kell menni. Erről bővebben friss cikkünk:

2019.05.31 17:10 Sell in May: elárulják a profik, hova érdemes menekülni a részvényekből

Nagy esést okozott Trump az amerikai részvénypiacon és az olajnál

Nagy esést okozott Trump az amerikai részvénypiacon és az olajnál

Az olajárak (WTI és Brent spot) különösen nagy esést mutatnak jelenleg: tegnap estéhez képest mintegy 5%-osat és így a spot WTI már 53,5 dollárnál jár, amire február közepe óta nem volt példa.

Nagy esést okozott Trump az amerikai részvénypiacon és az olajnál

Címlapkép forrása: Shutterstock

Durván megüti Amerikát és Mexikót is a Trump által bejelentett új vámemelés 2019.05.31 20:11

Még két kereskedelmi tanácsadója, Robert Lighthizer és Peter Navarro sem támogatta azt a váratlan csütörtöki húzását Donald Trump amerikai elnöknek, hogy június 10-től az illegális bevándorlás elleni gyenge fellépésre hivatkozva minden mexikói importtermékre 5%-os vámot vet ki – tudta meg a CNBC. Ráadásul Trump fenyegetése szerint a vám mértékét havonta 5%-ponttal 25%-ig emeli, ha addig nincs kellő mexikói fellépés és ezen a szinten maradnak a vámok mindaddig, amíg nem érzékel kedvező változást a mexikóiak felől. Londoni pénzügyi elemzők szerint az amerikai gazdaságban hirtelen lassulást, Mexikóban recessziót okozhatnak Trump lépései, amelyek hatásait a globális autóipari vállalatok különösen megszenvedhetik.

tovább a cikkhez…

Eséssel zárta a hét utolsó napját a BUX 2019.05.31 17:16

Donald Trump újabb vámemelést jelentett be, ami alaposan elrontotta a tőkepiaci hangulatot, a befektetők attól tartanak, hogy tovább durvul a globális kereskedelmi háború, emiatt estek ma a tőzsdék. A hazai részvényindex végül mérsékelt eséssel zárta a napot, a BUX 0,4 százalékos eséssel fejezte be a pénteki kereskedést.

tovább a cikkhez…