HU Language HU
Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele
május 8, 2019 0

A szerdai piaczárás után tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, ami új negyedéves bevételi rekordot jelentett, míg a profit is szépen bővült az első negyedévben. A menedzsment a korábbi várakozásait fenntartva közel 13 százalékkal magasabb bevételt, és közel 6 százalékkal magasabb profitot vár az idei év folyamán.

Bővült a kihasználtság

A Graphisoft Parkban a kihasználtság 2018. elején gyakorlatilag közel teljes volt, 2018. második negyedévében a South Park épületegyüttes első két blokkjának átadásához kapcsolódó költözések nyomán az ideiglenesen igénybevett irodák átmeneti üresedése csökkentette 3 százalékponttal a kihasználtságot. 2018. harmadik negyedévére a déli területen épült South Park épületegyüttes több lépcsőben történt átadásával jelentősen nőtt a bérbeadható terület nagysága. A növekedési igényeik miatt a központi területről a déli területre átköltöző bérlők után megüresedő irodák következtében ekkor ugyan a kihasználtság 94 százalékra csökkent, azonban az elmúlt két negyedévben kötött új bérleti szerződések következtében 2019. első negyedévének végén 96 százalékra emelkedett. Összességében az előző év hasonló időszakához képest az épületátadások, bérlői átköltözések és új bérleti szerződéskötések eredményeképpen a bérbeadott terület 18 százalékkal, mintegy tizenkétezer négyzetméterrel nőtt.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Nagyot nőtt a bevétel

2019. első negyedévében 22,6 százalékkal 3,509 millió euróra bővült az ingatlan bérbeadás árbevétele a Graphisoft Parknál a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a 2018-ban a déli területen átadott új épületegyüttesből származó bérleti díjaknak köszönhetően. Az első negyedéves bevétel új negyedéves bevételi rekordot jelent, 2,2 százalékkal szárnyalva túl a 2018. harmadik negyedévének eddigi legmagasabb bevételét.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

A működési költségek az első negyedévben 5 százalékkal 292 ezer euróra csökkentek a korábbi év hasonló időszakához képest, miután a 2018-ban felmerülő egyszeri költségek 2019-ben már nem jelentkeztek, ugyanakkor az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az átadott új fejlesztések arányában nőttek. A társaság egyéb bevételei 135 ezer euróra nőttek a tavalyi év első negyedévének 27 ezer eurós értékével szemben.

Az értékcsökkenési leírás 37 százalékkal 1,706 millió euróra emelkedett az első negyedévben 2018. hasonló időszakához képest, a tavaly átadott új épületegyüttes és a központi területen végzett felújítások hatására.

Az társaság EBITDA-ja 29,8 százalékkal 3,352 millió euróra emelkedett az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg az EBITDA-marzs 95,5 százalékos volt az első negyedévben.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Nagyot nőtt a profit is

Az adózott eredmény 9,6 százalékkal 1,313 millió euróra nőtt az első negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, az első negyedéves profit csupán 5,9 százalékkal alacsonyabb a 2018. harmadik negyedévének rekord profitjához képest.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Emelkedett a valós nettó eszközérték

Az NKM Földgázszolgáltató tájékoztatása alapján a volt gázgyári területen a kármentesítés kezdése, illetve annak befejezése a korábban tervezett időponthoz képest tovább csúszik. Emiatt az északi fejlesztési területeken a beruházások megkezdésének későbbre tolódása valószínűsíthető. A fejlesztési telkek 2019. első negyedév végi értéke 5,6 millió euróval csökkent a 2018 év végi értékhez képest, melynek túlnyomó része a szennyező Fővárosi Gázművek (jelenlegi nevén NKM Közműszolgáltató Zrt.) által elvégzendő kármentesítés további elhúzódásának következménye.

Az ingatlanállomány valós értékének csökkenése mellett az esedékes hiteltörlesztések és a tárgyidőszaki növekvő készpénzállomány eredményeképpen a valós nettó eszközérték 2019. első negyedévének végén a 2018. év végi értéket kismértékben meghaladva 191,131 millió euróra, míg az egy részvényre jutó nettó eszközérték 19 euróra emelkedett.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Fenntartotta várakozásait a menedzsment

  • A Graphisoft Park menedzsmentje által közzétett legfrissebb várakozások a főbb sorokon nem változtak a társaság által februárban publikált előrejelzésekhez képest, a menedzsment várakozásai szerint 2019-ben a bérleti díj bevétel 12,8 százalékos növekedéssel 14 millió euró lehet majd, miután a 2018-ban átadott új épületegyüttes 2019-ben már egész évben befolyó bevételt generál.
  • A Graphisoft Park menedzsmentje fenntartotta a működési költségek idei kismértékű csökkenésével kapcsolatos várakozásait, míg a társaság az EBITDA esetében a februári előrjelzésének megfelelően arra számít, hogy az EBITDA 2019-ben 13 millió eurós értéket ér el.
  • A menedzsment fenntartotta az idei évre vonatkozó profitvárakozásit is, a társaság várakozásai szerint az adózott eredmény 2019-ben közel 6 százalékkal növekedve 4,7 millió eurót érhet majd el.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Klikk a képre!

Lefordult árfolyam

A Graphisoft Park részvényei február közepétől április végéig emelkedtek, május elején azonban elfogyott a lendület, majd az osztalékszelvény levágása után az árfolyam egyelőre nem talált magára. A 9, majd a 20 napos mozgóátlagok alá kerülve a következő fontos támaszt az emelkedő trendvonal jelenti majd a részvény számára 3479 forintnál. A jelenlegi szintekről felfelé mozdulva el, első körben a 3614 forintnál található 9 napos mozgóátlag leküzdése nyithatná meg az utat a további emelkedés lehetősége előtt.

Nagyot nőtt a Graphisoft Park bevétele

Címlapkép forrása: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba