HU Language HU
Napelemre pályáznál? – Már csak pár hetet kell várni
május 7, 2019 0

Miután egy friss kormányhatározat alapján hétfőn megírtuk, hogy májusban két uniós megújuló energiás céges pályázat is várható, kiadott egy ezt megerősítő közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztéseket támogató uniós pályázatok május végén jelennek meg – közölte a tárca az MTI-vel.

Amint egy szombaton hatályba lépett kormányhatározat alapján megírtuk: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) módosított pályázati menetrendje (ÉFK) szerint májusban megjelenik egy új napelemes céges pályázat 15 milliárd forintos, illetve egy megújuló energiás pályázat 10 milliárd forintos keretösszeggel, de a kettő közül egyelőre csak az utóbbinak indult el a társadalmi egyeztetése, így csak annak a részletei láthatók.

A most megjelent ÉFK szerint 15 milliárd forintos lesz a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” címet viselő pályázat, amely a GINOP-4.1.3-19 a kódszámot viseli. Emellett 10 milliárdos kerettel várható a „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című pályázat, amelynek GINOP-4.1.4-19 a kódszáma. Amint megírtuk, ennek a pályázatnak már el is indult áprilisban a társadalmi egyeztetése.

A mai tárca-közlemény szerint Magyarország az európai uniós célokkal összhangban legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest, mindez pedig az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátás mértékét 30 százalékkal csökkenti majd 2030-ra.

Magyarországon az éghajlatvédelmi erőfeszítéseket azokra a területekre összpontosítják, amelyek a klímavédelem mellett erősítik az ország energiafüggetlenségét, rezsiköltséget takarítanak meg vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. Példaként említették a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramot, ami kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében.

Kiemelték, a kormány a megújuló energia költséghatékony felhasználását minden gazdasági szektorban ösztönzi, többek között a közlekedésben is, ahol a közösségi közlekedés erősítése mellett az elektromobilitás fejlesztése és a helyi tömegközlekedés zöldítése áll az ország klímapolitikájának középpontjában.

Címlapkép forrása: Shutterstock