HU Language HU
Nem kapnak kompenzációt a győri audisok, lépni fog a szakszervezet
május 9, 2019 0

A 2019-es prémiumkifizetésről tárgyalt a győri Audi vezetése és a szakszervezet, azonban nem jutottak dűlőre.

Jön a Portfolio munkaerőpiaci konferenciája! Részletek itt:

Az Audi Hungária Független Szakszervezet csütörtöki tájékoztatása szerint nem hozott közös, mindkét fél számára megfelelő eredményt a kollektív munkaügyi vita szerdai fordulója, amikor a szakszervezet és a munkáltató az idei prémiumok összegéről tárgyalt.

Az AHFSZ azt sérelmezi, hogy a munkáltató a 2019. januári alapbér helyett a 2018. decemberi alapbérrel számolt a prémium meghatározásakor, amivel a munkavállalók tízezreket veszítettek és a szakszervezet szerint kollektív erejű megállapodást egyoldalúan módosított a cég. Erről részletesen itt írtunk:

2019.04.26 08:16 Közel a sztrájkhelyzet a győri Audiban – Megszólalt a cég!

A szakszervezet azt javasolta, hogy az Audi fizesse ki a kompenzációt, ami a két prémiumösszeg különböző összegéből adódik, ám

a munkáltató egyértelműen jelezte, hogy nem szándékozik semmilyen összegszerű kompenzációt megfizetni a dolgozóknak.

Így a két fél lezártnak tekinti a kollektív munkaügyi vitát.

Az AHFSZ így a további lehetőségeit segítségül hívva következő lépésként jogi úton fogja érvényesíteni az álláspontját – olvasható a közleményben.

A szakszervezet szerint ezzel megkérdőjeleződhetnek a jövőben a béremelési eredmények, ami nem hagyhatnak szó nélkül.

Mit mond a vállalat?

A társaság korábban az üggyel kapcsolatban azt közölte:

A prémium kifizetése a munkavállalók részére a munkaadó önkéntesen vállalt juttatása, annak fizetéséről és mértékéről, számításának módjáról a munkaadó egyoldalúan dönt. Prémiumfizetésre vonatkozó kötelezettséget sem a munkaszerződések, sem pedig a kollektív szerződés nem tartalmaznak.

Az autopro.hu szakportál most azt írja, hogy vállalat májusban a bruttó bér 0,9 százalékát utalta el prémiumként, ami csaknem egyhavi bér.

Címlapkép forrása: Laszlo Balogh/Getty Images