HU Language HU
Növekvő árbevételt és EBITDA-t jelentett az Alteo
május 10, 2019 0

1,3 milliárd forintos árbevétel-bővülés mellett 12 százalékos növekedést mutat az Alteo-csoport EBITDA-ja az előző év azonos időszakához képest – derül ki a társaság 2019 első negyedévére vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményit bemutató befektetői prezentációjából.

Az Alteo fenntartható energiagazdaságot preferáló üzleti modelljéről és tevékenységéről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján a résztvevők első kézből tájékozódhatnak Ifj. Chikán Attilától, a társaság vezérigazgatójától. Még nem késő jelentkezni!

A jelentés legfontosabb sorai:

  • Az Alteo 12 százalékkal magasabb, 454 millió forintos EBITDA-t termelt 2019 első negyedévében, mint egy évvel korábban – derül ki a társaság konszolidált, nem auditált eredménykimutatásából. Az EBITDA növekedése elsősorban az energiatermelési (piaci) és a kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedésével magyarázható.
  • A konszolidált árbevétel a tavaly év azonos időszakához képest 25 százalékkal 6,494 milliárd forintra növekedett elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 49 százalékos bővülése miatt, ami kompenzálta a KÁT-ból kiesett szél- és vízerőművek alacsonyabb bevételeit.
  • A csoport nettó eredménye ugyanakkor 119 százalékkal zuhanva 24 millió forintos veszteségbe fordult, elsősorban a befektetések miatt megnövekedett értékcsökkenés és a magasabb hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek következtében. 2019-ben folytatódott a beruházások, befektetések tőkeigényes szakasza. A 2017-ben megkezdett, és egyes esetekben be is fejezett, valamint a folyamatban lévő befektetési és beruházási projektek együttes, teljes befektetési nagyságrendje (saját erő + projekthitel) meghaladja a 12 milliárd forintot.
  • A működési eredmény szintén csökkent, 18 százalékkal 201 millió forintra, az adózás előtti eredmény 70 százalékkal 54 millió forintra esett.

Az egyes szegmensek között a hő- és villamosenergia-termelési szegmens (piaci) 33 százalékkal magasabb árbevétel mellett 42 százalékkal, 78 millió forinttal magasabb EBITDA-t realizált döntően a tavaly megvalósított energiatárolós projekt eredményének valamint a Zugló Therm Kft akvizíciójának köszönhetően. Ugyanakkor a KÁT-rendszeren belüli villamosenergia-termelés árbevétele 33, EBITDA-ja 40 százalékkal esett, nagyrészt a szélerőművek KÁT-ból való kikerülésének hatására, amelyeket ugyanakkor a társaság sikeresen integrálta szabályozó központjába.

Az energetikai szolgáltatások területének árbevétele (223%) ás EBITDA-ja is megugrott (135%), ami elsősorban a 2018 harmadik negyedévében megkezdett saját kivitelezésben végzett naperőmű beruházások (Balatonberény, Nagykőrös) hatása.

A kiskereskedelmi szegmens árbevétele (49%) és jövedelmezősége szignifikánsan emelkedett a gáz- és a villamoskereskedelemben tapasztalható kedvező volumen- és árhatások következtében, illetve a villamos energia üzletág piacszerzésének köszönhetően. A szegmens EBITDA-ja 61 millió forinttal javult a 2018 azonos időszakában elért 5 millió forintos eredményhez képest.

A társaság közgyűlése április végén elfogadta a menedzsment javaslatát, amelynek értelmében a 2018-as eredmény után részvényenként 16 forintos osztalékot fizet.

A jelentés megjelenését követően az Alteo-részvény árfolyama néhány tized százalékos gyengüléssel 770 forint körül tartózkodik péntek délután.

Növekvő árbevételt és EBITDA-t jelentett az Alteo

Az elmúlt években beruházásainkkal a növekedési pályánk szilárd alapjait kívántuk megteremteni. Ezt a tendenciát folytatva haladunk tovább a megkezdett úton 2019-ben is, további aktív befektetési tevékenységgel növeljük eredményességünket, erősítve ezzel a vállalat pozícióját az energetikai piacon, üzletileg, környezetileg és társadalmilag is fenntartható beruházások megvalósításával

– fogalmazott ez eredmények kapcsán ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, aki a közelmúltban a Portfolio-nak adott interjúban bővebben is beszélt a társaság körüli fejleményekről és terveiről.

(BÉT)

Az Alteo fenntartható energiagazdaságot preferáló üzleti modelljéről és tevékenységéről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján a résztvevők első kézből tájékozódhatnak Ifj. Chikán Attilától, a társaság vezérigazgatójától. Még nem késő jelentkezni!


Növekvő árbevételt és EBITDA-t jelentett az Alteo

Címlapkép: Alteo