HU Language HU
május 25, 2019 0

Pozitív és negatív hatással egyaránt lesz a babaváró kölcsön a magyar bankok profitabilitására – vélik az MNB szakértői.

A héten megjelent Pénzügyi stabilitási jelentésben azt írják:

  • a babaváró kölcsönök számos csatornán keresztül befolyásolhatják a hitelintézetek profitabilitását,
  • a banki kamatjövedelemre összességében negatív hatást gyakorolnak a babaváró kölcsönök abban az esetben, ha ezen hitelek kamatbevétele és a feladatok ellátásáért a bankoknak nyújtott költségtérítés nem érné el a kiszorított, illetve kiváltott vagy előtörlesztett banki termékek kamat-, jutalék- és díjbevételét,
  • gyermekvállalás esetén ez a negatív hatás leginkább a személyi és a drágább jelzáloghitelek kiszorításakor jelentkezhet,
  • a gyermekvállalás elmaradása esetén esedékes 3 százalékpontos kamatlábemelkedés az állomány egy részén mérsékelheti a veszteséget.
  • Az MNB szerint a banki eredményre pozitívan hathat az állomány addicionális bővülése, valamint a kockázati költségek csökkenésén keresztül az állam kezességvállalása is. Mindemellett felmerülhetnek olyan esetek, amikor a következő öt évben gyermeket vállaló ügyfelek a kamattámogatást kihasználva a babaváró hitelt befektetési célból (pl. állampapír-vásárlás) igénylik, ami a bankok oldalán enyhe többlet-díjbevételt is eredményezhet.

Nyakunkon a babaváró hitel - hogyan hat a bankokra?