HU Language HU
május 13, 2019 0

Több százalékos gyengüléssel zártak a főbb tengerentúli tőzsdeindexek hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmérgesedésének hírére.

A Dow és az S&P 500 index egyaránt közel 2,5 százalékkal esett. Előbbi esetében ez egy több mint 600 pontos zuhanást jelent, utóbbi azt követően produkálta a masszív gyengülést, hogy az előző héten 2019 eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta.

Pocsék napot zártak az amerikai tőzsdék

Pocsék napot zártak az amerikai tőzsdék

A Nasdaq kompozit index az előbbieket is meghaladó, 3,5 százalékos mértékű eséssel fejezte be a napot.

Pocsék napot zártak az amerikai tőzsdék

Az indexek ezzel együtt valamelyest képesek voltak elrugaszkodni napon belüli mélypontjukról, így zárásra némileg mérsékelni tudták veszteségeiket.

A nagy amerikai tőzsdék idén májusi teljesítménye eddig olyan rosszul alakul, mint 1970 óta sohasem. Van is honnan zuhanni, ugyanis áprilisban a tőzsdék évtizedes rekord emelkedéseket értek el.

Pocsék napot zártak az amerikai tőzsdék

Az eladási hullámot elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború eldurvulása váltotta ki. Az Egyesült Államok pénteken 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vetett ki 25 százalékos vámot vetett ki az Egyesült Államok, a piaci szereplők pedig a kereskedelmi háborús esetleges kiszélesedése miatt aggódtak, miután Kína is ellenintézkedéseket helyezett kilátásba. A kínai válaszlépés nem is váratott sokáig magára, miután Kína hétfőn bejelentette, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni, az intézkedés a Reuters információi szerint több mint 5000 terméket érint.

A hír hatására az olajárak is 1 százalék körüli mértékben gyengültek, pedig a nap elején a Közel-Keletről érkező hírek miatt még lendületesen emelkedtek az árfolyamok.