HU Language HU
Próbál talpra állni Németország, de nagyon nehezen megy neki
május 7, 2019 0

Tavaly december óta először emelkedtek idén márciusban havi szinten a német gyáripari megrendelések, ám a növekedés üteme elmaradt az elemzői várakozásoktól és csak részleges fellendülést jelez a közelmúltbeli visszaesés után – derült ki a német statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.

Az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva januárban 0,6%-kal nőttek a német gyáripari megrendelések februárhoz képest. A Reuters elemzői konszenzusa alapján 1,5%-os emelkedésre lehetett számítani a februári 4%-os csökkenés után, vagyis a tényleges adat negatív meglepetést jelent.

  • Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 6,0 százalékkal csökkentek a megrendelések márciusban az előző hónapban mért 8,1 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 6,2 százalékos csökkenésre számítottak.
  • Márciusban a hazai megrendelések 4,2 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 4,2 százalékkal nőttek havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 8,6 százalékkal, a világ többi országáé pedig 1,4 százalékkal emelkedtek.
  • A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,5 százalékkal csökkentek, míg a termelőeszközöket gyártó vállalatoké 1,1 százalékkal nőttek februárhoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 6,4 százalékos emelkedésről számoltak be.

Próbál talpra állni Németország, de nagyon nehezen megy neki

Megjegyzés: a német gyáripari megrendelések volumenindexének alakulása, szezonálisan és naptárhatással igazított adat. 2015=100. Piros vonal: teljes megrendelés. Fekete vonal: hazai megrendelések. Kék vonal: exportmegrendelések.

Ez az adat ismét azt támasztja alá, hogy bár a német gazdaság (és ezzel együtt remélhetőleg az euróövezet) talán már túl van a mélyponton, a kilábalás sokkal lassabb, mint ahogy azt a szakértők korábban gondolták. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyengélkedésben szerepet játszó két fontos külső tényező (USA-Kína és USA-EU kereskedelmi konfliktus, valamint a rendezetlen Brexit kérdése) továbbra is komoly kockázatot jelent a gazdaságra nézve, pláne most, hogy újra kiéleződni látszik az amerikai-kínai kereskedelmi viszály.

(Címlapkép: JOHN MACDOUGALL / AFP)