HU Language HU
Egyetlen ábra arról, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság
május 7, 2019 0

5 százalékra csökkent az idei első negyedévben a változó kamatozású lakáshitelek aránya a friss hitelszerződéseken belül – derült ki az MNB tegnap közzétett adataiból. A kiugró lakossági hitelfelvételről árulkodó márciusi statisztikákat tegnapi cikkünkben foglaltuk össze.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak kamatot és törlesztőrészletet itt!

Az idei első negyedévben a lakáshitelek

  • 5%-át legfeljebb 1 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még 28% volt,
  • 26%-át 1 évnél hosszabb, legfeljebb 5 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még 43% volt,
  • 59%-át 5 évnél hosszabb, legfeljebb 10 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még csak 24% volt,
  • 11%-át pedig 10 évnél is hosszabb kamatperiódussal (jellemzően a futamidő végig fix kamatozással) választották, egy évvel korábban ez még csak 5% volt.

Egyetlen ábra arról, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság

Eközben a meglévő lakáshitelek közel 60%-a még mindig változó kamatozású, vagyis legfeljebb 1 éves kamatperiódussal rendelkezik. Közéjük tartozik a korábbi devizaalapú lakáshitelek jó része, amelyeket 2015. február 1-jei hatállyal automatikusan 3 havi kamatperiódusú forinthitellé konvertáltak át. Nekik ugyan nagyot csökkent az elmúlt években a kamatuk és a törlesztőrészletük (hiszen a referenciakamatukat jelentő 3 havi BUBOR 2,1%-ról 0% közelébe esett, jelenleg 0,16%-on áll), azonban ki vannak téve a kamatkörnyezet esetleges jelentős emelkedéséből fakadó kockázatnak.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak kamatot és törlesztőrészletet itt!

A Magyar Nemzeti Bank friss ajánlásban kötelezte a bankokat arra, hogy tájékoztassák legveszélyeztetettebb ügyfeleiket a hosszú (legalább 5 vagy 10 éves) kamatperiódusra történő átállás lehetőségeiről, 129 ezer ügyfél 2020. január 31-ig kap erről levelet bankjától, majd ezt évente megismétlik. Részletesebben erről itt írtunk:

2019.05.02 10:52 Fontos levelet kap hamarosan 129 ezer veszélyeztetett jelzáloghiteles