HU Language HU
június 5, 2019 0

A magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a közép-kelet-európai régióban, mégis sokkal kevesebb itt a magántőke és tranzakciós lehetőség, mint például Romániában vagy Csehországban. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján elhangzott, hogy még mindig nagyon kevés tőke áll rendelkezésre az induló vállalkozások számára, sokkal több angyalbefektetőre és inkubátorházra lenne szükség.
Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója magyar innovatív ökoszisztémákról és azok fontosságáról beszélt előadásában:

  • Előadásában kitért arra, hogy a magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a kelet-közép-európai régióban. Csakhogy Csehországhoz és Romániához képest a magyar piacon kevesebb magántőke-befektetési és felvásárlási lehetőség van és sajnos a globális befektetők is többnyire hiányoznak a piacunkról.
  • Kitért arra is, hogy az induló vállalkozások számára rendelkezésre álló tőke még mindig nagyon kevés, szükség lenne több angyalbefektetőre és inkubátorházra. A Hiventures igyekszik ezt a piaci rést betölteni a források terén azzal, hogy támogatják a megvető tőke előtt álló és növekedési fázisban lévő cégeket.
  • Beszélt arról is, hogy igyekeznek szorosan együttműködni a társbefektetőkkel, emellett a vállalkozások minden életciklusában megfelelő forrást biztosítani. A Hiventuresnél jelenleg a magvető tőke előtti, a magvető és a növekedési fázisban lévő cégek számára biztosítanak forrást. Sok befektetést hajtanak végre orvosi technológiával foglalkozó cégekbe és médiacégekbe is.

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők

Az előadást követő panelbeszélgetés az EU-s és állami pénzek szerepét járta körbe a kockázatitőke-piacon:

  • Tanja Emmerling, a High-Tech Gründerfonds berlini irodájának vezetője arról beszélt, hogy volt idő, amikor még senki sem akart kockázatitőkét igénybe venni, illetve hiányoztak is ezek a cégek a piacról, így fontos szerepe volt az államnak a finanszírozásban.
  • Michael Laycock, a British Business Bank szenior befektetési menedzsere kitért arra, hogy a brit kormány már jó ideje részt vesz a kockázatitőke-piacon különféle programokkal, de a befektetési bank még csak pár éve működik. Programjaikkal igyekeznek a korai fázisban lévő cégek számára tőkét biztosítani, ugyanakkor van már lehetőségük növekedési fázisban lévő cégeknek is segíteni a forrásgyűjtésben.
  • Katona Zsolt, a Solus Capital vezérigazgatója arról beszélt, hogy hibrid alapokkal dolgoznak, tehát van benne magántőke és EU-s pénz is. Most az a helyzet állt elő a magyar piacon, hogy rengeteg kihelyezhető tőke áll rendelkezésre, így az alapkezelők igyekeznek felkutatni a befektetésre alkalmas cégeket.

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők