HU Language HU
Szakadt ma Amerika, a forint sem tudott talpra állni
május 7, 2019 0

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy péntek hajnaltól hatályba lép 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre a 10-ről 25%-ra emelt amerikai vámtarifa és ez, illetve az Európai Bizottság EU-s növekedési előrejelzésének vágása az európai után az amerikai részvénypiaci befektetők idegeit is igencsak borzolta. Egyre durvább mínuszba süllyedtek a keddi esti kereskedésben a vezető amerikai részvényindexek, és zárásra sem volt igazi felpattanás, így ebben a borongós nemzetközi környezetben a forint sem tudott érdemben erősödni.

Nem volt igazi felpattanás a végére sem 2019.05.07 22:12

Amint előrevetítettük, volt egy kis felpattanás a záráshoz közeledve (talán short-záró hullám), de ez nem lett valami túl erős, így 1,8%-os esésnél, 473 pontos mínuszban állt meg a Dow Jones, ami idén a második legnagyobb egynapi esést jelenti.

Az S&P500 végül 1,7%-os, a Nasdaq pedig 2%-os zuhanásnál fejezte be a mai napot. A Dow 30 komponense közül zárásra is a Boeing, az United Technologies és az Apple papírjai voltak a legnagyobb mínuszban.

A kereskedelmi háborús feszültségek a konjunktúra-kilátásokra is rányomják a bélyegüket, és ezt tükrözi vissza az is, hogy a amerikai kontinensen irányadó WTI hordónkénti árfolyama 2,5%-kal 61,3 dollárig esett.

További esésre számít a kötvénykirály a vámemelés miatt 2019.05.07 21:37

A sokak által figyelt „kötvénykirály” befektető Jeffrey Grundlach mai CNBC-interjújában lényegében azt mondta, hogy szerinte 50%-nál nagyobb az esély arra, hogy igenis megemelkednek a kínai importtermékek vámjai a közeljövőben, mert se az amerikai, se a kínai elnök nem akar engedni (úgy tűnni, hogy feladott valamit) és ezért van még tere a részvénypiaci esésnek. A DoubleLine vezére szerint egyébként is egy medvepiacban vagyunk jelenleg. Donald Trump a minap azzal fenyegetett és ezt azóta több vezető tisztségviselő is megerősítette, hogy péntektől 200 milliárd dollárnyi kínai termék vámtarifája emelkedik meg 10%-ről 25%-ra és a fennmaradó mintegy 325 milliárd dollárnyi kínai árura is 25%-os vám jöhet majd később, ha nem tudnak megegyezni.

Még mindig nincs felpattanás 2019.05.07 21:29

Továbbra is 585 pont körüli, azaz 2,2%-os zuhanásnál jár a Dow Jones index. Nincs tehát továbbra sem felpattanás az amerikai részvénypiacokon, igaz ez az utolsó fél órában még meg tud történni.

Itt a 600 pontos Dow-esés 2019.05.07 20:37

Ez már elég komoly elmozdulásnak számít. 25850 pont körül jár a Dow, átmenetileg 600 pont feletti volt az imént az esés mértéke. Amint látható: március vége óta nem járt ilyen mélyen az index. Az S&P és a Nasdaq „csak” egyhavi mélyponton jár.

Nincs megállás: öntik a részvényeket 2019.05.07 20:29

Már 565 pontnál jár a Dow Jones részvényindex szakadásának mértéke, azaz 2,1%-os a változás a tegnapi záráshoz képest. Az S&P500 és a Nasdaq is rendre 2,1-2,4%-os zuhanásnál jár. A félelem indexként elhíresült VIX-index nagyot ugrott, a részvénypiaci eladási hullám szélességét/mélységét mérő NYSE Arms index pedig még nem jelez pánik-szerű eladásokat, igaz közeledik hozzá (a Marketwatch szerint 1530 körül jár, 2000 felett beszélhetünk pánikról). Azok a befektetők, akik most nem adnak el, abban bíznak, hogy majd végül úgyis megszületik az egyezség a kereskedelmi vitás kérdésekről az Egyesült Államok és Kína között, illetve ha ez elhúzódik, vagy elmarad, akkor a Fed úgyis kamatot vág, ami szintén a piacok meglódulását tudná kiváltani a remények szerint. Akik viszont most pesszimisták és eladnak, történelmi csúcsok körüli magasságokban teszik ezt.

A Dow 30 komponense közül továbbra is a Boeing papírjai szenvednek leginkább (-4,1%), de már az United Technologies részvényei is 3% feletti esést mutatnak, az Apple-é pedig 3%-osat.

Egyre durvább az esés Amerikában 2019.05.07 19:35

Már 500 pont felett jár a Dow esésének mértéke, azaz immár 2%-os az esés, így már másfél havi mélyponton jár a vezető index.

Szakad Amerika, a forint sem tud talpra állni 2019.05.07 17:55

Bár a kínai miniszterelnök-helyettes csütörtökön Washingtonba látogat az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója miatt, az amerikai illetékesek egyelőre továbbra is azt mondják, hogy péntek hajnaltól igenis hatályba fognak lépni a megemelt vámtarifák a kínai importra. Ez a kilátás, illetve az, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az utolsó pillanatban mondta le ma az Angela Merkel német kancellárral tervezett találkozóját, már az európai kereskedési idő alatt is borzolta a befektetők idegeit (jól mutatja, hogy az amerikai-kínai mellett az amerikai-EU/német kereskedelmi feszültség sem múlt el).

A vezető európai részvényindexek a mai zárásig 1,1-1,7%-os esést produkáltak és hasonló mértékű az esés az amerikai indexeknél is.

Szakad Amerika, a forint sem tud talpra állni

A Dow Jones tegnap 400 pontos mínuszból zárásra jócskán emelkedni tudott, így csak kis mínusz lett a vége, most újra 400 pontos, 1,6%-os a mínusz mértéke és 26 ezer pontnál jár az index. A főbb eséseket a Boeing, a Home Depot, és az Apple papírjai mutatják.

Szakad Amerika, a forint sem tud talpra állni

A kockázatkerülő üzemmód mellett a dollár kicsit erősödni tudott napközben az euróval szemben 1,1220-ról 1,1180-ig, a forint pedig nem tudott talpra állni egyik devizával szemben sem. Az euró ellenében 324 felett ragadt, a dollárral pedig a 290-es szint közvetlen közelében. Utóbbi azt jelenti, hogy továbbra is kétéves mélypontja közelében billeg a magyar fizetőeszköz.

Szakad Amerika, a forint sem tud talpra állni

Szakad Amerika, a forint sem tud talpra állni

Címlapkép forrása: Mandel Ngan, Fabrice Coffrini, AFP