HU Language HU
május 14, 2019 0

Jelentős eséssel zárták a hétfői kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése miatt aggódtak, a Dow és az S&P500 2,4 százalékos eséssel zárta a hét első napját, míg a Nasdaq 3,4 százalékkal került lejjebb. Ázsiában is esnek az irányadó részvényindexek kedden, a Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a kedden újranyitó hongkongi tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékot esett. A határidős DAX 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék 2019.05.14 08:34

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Nagy eséssel vágtak neki a hét első napjának a tengerentúli tőzsdék, a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése miatt aggódtak, miután a kínai termékekre kivetett, amerikai vámtarifák pénteki megemelése után Kína is válaszlépésekről határozott. Kína bejelentette, hogy június 1-től 60 milliárd dollárnyi amerikai termékekre készül vámot kivetni. A Dow és az S&P500 január másodika óta a legnagyobb esését szenvedte el hétfőn, a Dow végül 617 pontos esést követően 2,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 3,4 százalékos eséssel fejezte be a hét első napját.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 530 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A blue chipek közül egyedül a Mol volt képes emelkedni, az olajcég papírjai 0,5 százalékos erősödés után 3128 forinton zártak, a Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 454 forinton zárt, míg az OTP 1,4 százalékos esés után 12 450 forinton búcsúzott a hét első napjától. A nap vesztese a Richter volt, a gyógyszergyártó részvényei 5,1 százalékos esést követően 5220 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

Lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek a keddi kereskedésben, a részvénypiaci hangulatra az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos félelmek vetettek árnyékot. A nap második felében azonban napi mélypontjukról felfelé mozdultak el az ázsiai részvényindexek, a piaci szereplők kedvezően fogadták Donald Trump hétfői nyilatkozatát, miután az elnök szerint a kereskedelmi tárgyalások ”nagyon sikeresek” lesznek. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a kedden újranyitó hongkongi tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt erősödést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 29 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos hírek és a kedden beérkező makroadatok mellett a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek majd a befektetők.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az MNB az áprilisi, előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé, míg a KSH a márciusi ipari termelési adatsorának második becslését publikálja majd. Németországból a májusi, ZEW gazdasági hangulatindex érkezik majd, míg a hét második napján az eurozónából a márciusi ipari termelési adatsorra figyelnek majd a piaci szereplők.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Kedden teszi közzé beszámolóját többek között a Merck, a Thyssenkrupp és a Vodafone is.

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Iránymutatásra várnak az európai tőzsdék