HU Language HU
május 26, 2019 0

Az EU-ból is egyre megbízhatóbb adatok érkeznek, így az összesítések egyre pontosabb képet adhatnak az új EP összetételéről.

Három szempontból is vizsgálódhatunk:

  • Javították vagy rontották a pozíciójukat az egyes pártfrakciók?
  • Hogyan változott a konzervatív-szociáldemokrata koalíció pozíciója?
  • Hogyan változott az integrációpárti és az euroszkeptikus erők összesített pozíciója?

A kérdésekre egyenként a rövid válasz:

  • A két legnagyobb frakció, a néppártiak (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) tömörülése zsugorodott, a liberálisok (ALDE) és a zöldek (Greens) javítani tudtak. A szélsőbal (GUE/NGL) mandátumszáma csökkent, a radikális jobboldal három frakciója (ECR, EFDD, ENF) vegyesen teljesített, összességében több mandátumot szereztek.
  • Az EPP és S&D elveszítette abszolút többségét (53%-ról 44%-ra), a liberálisokkal együtt van csak meg az EP-többség (58%)
  • A fentiek ellenére az integrációt támogató erők pártjainak a pozíciója alig változott. Ez elsőre meglepő lehet, de az alábbi grafikont megnézve gyorsan megérthetjük. A két nagy frakció veszteségét szinte teljesen kompenzálta a zöldek és a liberálisok nyeresége. Így aztán a 4 pro-Európa frakció súlya 70%-ról mindössze 67%-ra mérséklődött. A szélsőbal és a szélsőjobb együttes súlya 28%-on maradt, tehát nem is javult. Úgy is mondhatnánk, hogy a radikális jobboldal a szélsőbal rovására javított valamennyit a teljesítményén.


(Természetesen a fenti számok még elég sok bizonytalanságot hordoznak, ezért a megállapításokat később még pontosítani kell, de a nagy kép bizonyára már nem változik drasztikusan.

Tegyük rendbe, ki nyert az EP-választáson!

Klikk a képre!