HU Language HU
június 3, 2019 0

Felhajtás nélkül, az EU előírásait minimálisan teljesítve indulhat meg jövő pénteken a tőzsdei kereskedés az MKB Bank részvényeivel. Bár az összes részvényt bevezetik a tőzsdére, értesülésünk szerint a meglévő tulajdonosok első körben 5 százaléknál is kisebb részvénycsomagtól válnának meg, ezekkel a papírokkal lehet majd kereskedni kisbefektetőként is. Se tőkeemelés, se részvénykibocsátás, se „hivatalos” ajánlati ár nem lesz, de mi megbecsültük, mennyit érdemes adni egy MKB-részvényért. Úgy tűnik, az árfolyam 2000 forint fölött indulhat, és az Opushoz hasonló piaci kapitalizációjú társaság léphet a tőzsdére.

Miről van szó?

A bankot nyilvánosan működő társasággá alakítják át, és bevezetik a szabályozott tőkepiacra legalább két nyereséges üzleti év után, de legkésőbb a restrukturálási időszak végéig

– olvasható abban a 2015 végi dokumentumban, amely az MKB Bank vállalásait tartalmazza az EU felé 2019 végéig. A „commitmentre” az MKB szanálása során igénybe vett állami támogatásért cserébe volt szükség, ennek összegét az Európai Bizottság 32 milliárd forintra becsülte. A 2019 végéig tartó restrukturálási periódusra olyan vállalásokat tett a bankra vonatkozóan Matolcsy György (mint a szanálást végző MNB elnöke), amelyek elvben biztosítják, hogy ne kerüljön a bank versenytorzító módon előnyös helyzetbe versenytársaival szemben.

Az MKB-val kapcsolatos vállalások

 • Veszteséget generáló üzletágak elidegenítése
 • Kereskedelmiingatlan-hitelezés megszüntetése
 • Lakossági devizahitelezés tilalma
 • Költségcsökkentés (pl. 2016-ban 50-60%-os, majd 2017-től 50-55%-os költség/bevétel arány, 2019 végéig legfeljebb 2050 teljes munkaidős dolgozó alkalmazása, legfeljebb 76 fiókszám elérése).
 • Kockázatkezelési keretrendszer fejlesztése (új kockázati stratégia kialakítása, ROE-ra vonatkozó kötelezettségvállalás, pl. 2019-ben 5-12%-os RoE az új vállalati hiteleken.)
 • Osztalékfizetési korlátozás (először a 2018-as eredmény után lehetséges).
 • Egyes befektetések korlátozása
 • A bank szabályozott tőkepiacra történő bevezetése
 • Mérlegfőösszeg és RWA (kockázatokkal súlyozott eszközérték) célszámok tartása, a mérlegfőösszeg például nem mehet 1900 milliárd forint fölé,
 • Akvizíciótilalmi korlátozás
 • Marketing költségek tartása a 2014-es szinten,
 • Reklámtilalom az állami támogatáshoz és tulajdonhoz kapcsolódóan
 • Javadalmazási korlát
 • A bank elidegenítése (a Szanálási Vagyonkezelő tulajdonából 2016 júniusáig)
 • Agresszív kereskedelmi gyakorlatok tilalma
 • Monitoring Trustee megbízása a restrukturálás időszaka alatt
 • Renotifikáció (bizonyos visszajelzések az Európai Bizottság számára).

A bank hitelportfóliójának megtisztítása az elmúlt években megtörtént (a nem teljesítő kitettségek aránya 6% alá csökkent), és nem állnak rosszul a vállalások teljesítésével. Ugyanakkor a növekedési számokra, a bank üzleti teljesítményére idén még rányomja bélyegét az EU néhány előírása. 2019 végéig (a gyakorlatban inkább a teljesítés értékelésének jövő tavasszal várható EU-s befejezéséig) nem nyújtózkodhat túl a bank a rövidre szabott takaróján. E korlátokkal magyarázható például, hogy miközben a bankszektor tavaly növekvő üzleti volumennek örvendett,

 • az MKB Bank mérlegfőösszege 9,2%-kal csökkent,
 • a bank vállalati betéteinek állománya 15,5%-kal esett vissza,
 • a fiókszámot a költségcsökkentés érdekében (és a digitalizációval összefüggésben) 18-cal 51-re csökkentette a bank.


Az MKB így a nagy kereskedelmi bankok versenyében (a Takarékot is ide sorolva) a 8. helyre csúszott vissza mérlegfőösszegét tekintve, egyedül a Budapest Bankot előzi meg a nagybankok közül.

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?

Hogy lép a bank a tőzsdére?

A bank részvényeinek bevezetése a tőzsdére megtörtént az elmúlt héten, és a nyilvánosan működő részvénytársasággá (Nyrt.) való átalakulást is jóváhagyta a cégbíróság. Értesülésünk szerint se tőkeemelés, se új részvények kibocsátása, de még a részvények árazására vonatkozó előzetes indikáció sem kíséri az MKB tőzsdére lépését, az EU előírását – ahogy egy forrásunk fogalmazott – „minimál stílusban” fogják teljesíteni.

A részvények piacának kínálati oldalát így a meglévő tulajdonosok fogják jelenteni, akik a menedzsmenttel egyeztetve néhány százalékos csomagot kínálhatnak majd vételre a tőzsdén. A részvény várhatóan jövő péntektől jelenik meg a brókerek kínálatában, de úgy tudjuk, ez a június 14-e sem egy kőbe vésett dátum, a jogi előkészítést várhatóan addig zavarja le a menedzsment.

Dolgoztak tanácsadócéggel (ezt egyelőre nem nevezték meg), és tapogatózott a bank potenciális befektetők körében is, de nem tudunk róla, hogy nemzetközi intézmények érdeklődnének a részvények iránt. Várhatóan elsősorban magyar magánszemélyek (akár a bank kiterjedt privátbanki ügyfélkörének egy része), esetleg magyar alapok, pénztárak veszik portfóliójukba az MKB-részvényeket. Mivel kis pakettről van szó, kiterjedt kampányra vagy roadshow-ra várhatóan nem kerít sort a bank, legalábbis egyelőre. Balog Ádám vezérigazgató magánvéleménye szerint, amelyet a bank április végi sajtótájékoztatóján osztott meg velünk, később 20-30%-os tőzsdei részvényarányt lenne jó elérnie a banknak.

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?

Mennyit érhet egy részvény?

A régiós bankokat a piac által várt következő egy éves profitjuk 6-14-szeresén (P/E ráta) és egy év múlva várható könyv szerinti értékük 0,6-1,7-szeresén (P/BV ráta) adják-veszik a régiós tőzsdéken. A cseh és lengyel bankok magasabb, a magyar és osztrák bankok alacsonyabb P/E szerinti értékeltséggel forognak, míg a könyv szerinti értékhez képest a magyar és cseh bankok állnak jobban, a lengyel bankok többsége és az osztrák bankok rosszabbul.

Az MKB tavalyi teljesítménye (különösen saját tőke arányos megtérülése) alapján a magyar és régiós bankok felső harmadába tartozott, saját tőke arányos megtérülése viszonylag magas, 16,8% volt. A következő egy évben pozitív és negatív tételek is befolyásolhatják az eredményt:

 • az új üzleti volumenek képzését behatároló EU-s előírások miatt a bevételek valószínűleg még csak korlátozottan nőnek,
 • a költség/bevétel hányados 55% alatt tartására vonatkozó szándék miatt a költségeken erős kontroll maradhat, relatíve javítva az eredményt,
 • a tavalyi 800 millió forintos nettó értékvesztés- és céltartalék-visszaírás eltűnhet és ismét az értékvesztés- és céltartalék-képzés veheti át a helyét, akár néhány milliárd forinttal rontva a tavalyihoz képest az eredményt,
 • a bankadó valamivel több mint 4 milliárd forinttal ronthatja az eredményt, hasonlóan az előző évekhez.


Összességében a tavalyi 25,1 milliárd forint után közel 20 milliárd forintos adózott eredményre számítunk az MKB Banknál idén, a bank könyv szerinti értéke egy év múlva a 2018 végi 158 milliárd forint után (némi osztalékfizetést is feltételezve) 175 milliárd forint környékén lehet majd. A régiós bankok medián értékeltsége alapján így 203-228 milliárd forint környékén lehet az MKB Bank fair értéke.

A 100 milliós tőzsdére bevezetett (teljes) részvényszámot figyelembe véve egy részvény fair értékét 2029-2282 forintra becsüljük. A magyar bankszektor piaci környezete és az alacsony magyar hitelpenetráció közép- és hosszútávon növekedési sztorit ígér a banknál, a szokásosnál magasabb kockázatot sejtet azonban, hogy a bank tulajdonosi körén keresztül a politika fókuszában áll, és a rendkívül bizonytalan Takarék-Budapest Bank-MKB fúzió sem került le a politika napirendjéről (két éven belüli megvalósulásának valószínűségét MKB-közeli forrásaink 50%-ra becsülik).

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?

Az MKB a tőzsdére lépéssel a magyar részvénypiac 6. legnagyobb piaci kapitalizációjú társasága lehet, megközelítve Mészáros Lőrinc másik érdekeltségét, az Opust.

Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?