HU Language HU
június 2, 2019 0

Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd euró) számláját, és ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak hétfőn kezdődő londoni látogatása előtt adott interjújában Trump azt mondta, hogy a következő brit vezetőnek a Brexit élharcosát, Nigel Farage-t kellene kineveznie az unióval való tárgyalások lefolytatására. Az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britanniának még az idén távoznia kell az EU-ból.

Ha nem sikerül fair megállapodást elérniük, hagyják ott az egészet

– tette hozzá.

Trump megismételte, hogy a távozó Theresa May miniszterelnök posztjára pályázók közül azokat a jelölteket támogatja, akik leszögezték, hogy megállapodással vagy anélkül, de Nagy-Britanniának az október 31-i határidőig ki kell lépnie az unióból. Közéjük tartozik Boris Johnson volt külügyminiszter – akiről Trump dicsérően szólt már pénteken is a The Sun című brit lapnak nyilatkozva -, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Sajid Javid belügyminiszter.

Az amerikai elnök végül arra figyelmeztette a brit minisztereket, óvatosan kell eljárniuk, hogy ne hiúsítsák meg Washington és London hírszerzési együttműködését azzal, hogy bevonják a kínai Huawei távközlési céget Nagy-Britannia új 5G-s mobiltelefonos hálózatának kiépítésébe.