HU Language HU
május 27, 2019 0

Miközben az idei első negyedévben az egyik leggyorsabban nőtt a magyar gazdaság az egész Európai Unióban, az EU teljesítménye „már kevésbé rózsás”, ezért a 2%-pontos növekedési többletünk fenntartása érdekében hamarosan új gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a parlament elé a kormány – jelezte a már régóta lebegtetett tervet mai parlamenti felszólalásában Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, és minden évben meg is kell haladni az európai növekedést. Reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését.

A gazdaságvédelmi akciótervet már hónapok óta lebegteti a kormány, hiszen tavasszal már Varga Mihály pénzügyminiszter is jelezte ennek előkészítését, aztán két hete a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt erről és azt vázolta, hogy a most szerdai kormányülésen dönt majd erről a kabinet.

2019.02.18 09:42 Elárult két részletet Varga a tavaszi gazdaságvédelmi csomagból

2019.02.14 13:05 „Gazdaságvédelmi” programot hirdet Varga a lassulás ellen

Új akciótervet lengetett be Orbán Viktor a parlamentben

A ma belengetett gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről érdemi információ azonban eddig nem jelent meg, és most is csak arról beszélt Orbán Viktor, hogy az EU átlagát tartósan 2%-ponttal meghaladó növekedés fenntartása érdekében van erre szükség. Amint a fenti ábrán látjuk: jelenleg ez a többlet 3%-pontnál is nagyobb, de ahogy a kormányfő is utalt rá, romlott a nemzetközi környezet az utóbbi időszakban, ami idővel begyűrűzhet a magyar gazdaságba is és ezt lenne hivatott tompítani ez az új terv.

2019.05.16 11:09 Heteken belül jön a kormány új programja

Új akciótervet lengetett be Orbán Viktor a parlamentben

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én.

A kormányfő a napirend előtti felszólalásában az MTI összefoglalója szerint kitért a tegnap EP-választási eredményekre is és megismételte, hogy „rekord részvétel mellett a magyar kormánypártok rekord győzelmet arattak.” Úgy értékelte: a magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát. A magyarok olyan vezetőket akarnak, akiknek mindig az európai emberek érdekei az elsők – vonta le a következtetést. Közölte azt is, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az EP-választás eredménye azt is megmutatta: a magyarok támogatják a kormány családpolitikai kezdeményezését.

2019.05.27 07:03 Íme, az EP-választások végeredménye

2019.05.27 07:03 Megszületett a végeredmény – nagy meglepetések az EP-választáson

2019.05.27 00:36 Tegyük rendbe, ki nyert az EP-választáson!

Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán