HU Language HU
május 28, 2019 0

Elkészült az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon, ez pedig számos teljesen újfajta szolgáltatást hoz majd a piacra. Ezen kívül szeptembertől élesedik a PSD2-szabályozás is, ami pedig a fintecheknek kedvezhet. A Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies 2019 Konferenciáján részt vevő szakemberek ismertették a magyar pénzügyi élet új világát.

Kada Zsolt, a Giro CIO-ja ismertette, hogy elkészült az azonnali fizetési infrastruktúra. A rendszer implementációja mellett többek közt azért döntöttek, mert a fiatalabb generációk igénylik a gyors és azonnali kiszolgálást, a jövőben pedig ők lesznek a fő fogyasztók a pénzügyi szektorban.

A GIROInstant 20 másodpercenként 10 ezer tranzakciót tud lefolytatni majd, 24/7/365 működik majd. Az előkészítő projekttel 1250 embernapot szántak és 384 nap volt az átfutási idő. A rendszer moduláris elven majd fel, így könnyebb lesz a hibák detektálása és ezek javítása is. A mögöttes szoftvert a dán NETS szállította, melyről Kada Zsolt megjegyezte, hogy „egyszerűbb volt összerakni, mint egy IKEA-s szekrényt.”

Szlovéniában (ahol szintén a NETS-rendszert használják), kiszervezték a rendszer üzemeltetését, Magyarországon viszont nem így történt, ezért meg kellett építeni az AFR-rendszer infrastruktúráját. A tároló rendszer a Hitachi F400-on alapul, AllFlash technológiát használ. A szerver infrastruktúráját a Cisco szállította. Az egész rendszert a felhőbe építették, 100%-ban privát felhőalapúan működik.

Szetnics László, a Mastercard mobilfizetésekért felelős regionális üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy 25 országban zajlik a fizetési megoldásaik tokenizációja, vagyis itt a bankkártyát lényegében egy digitális tokennel cserélik le, mellyel tranzakciókat tud végrehajtani a kártyabirtokos a kártya közvetlen használata nélkül. Három különféle tárca érhető el csak a Mastercardon keresztül. Magyarországon ma hatféle mobiltárca van, ezeken keresztül négymillió tranzakció zajlott tavaly. Erre a piacra most belépett az ApplePay is. A Mastercard célja, hogy tokenizálja az összes e-kereskedelmi tranzakciót a jövőben, ezen kívül biometrikus azonosítást is szeretnének bevezetni, okostelefonok segítségével.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben, melyet Nagy Ádám Gusztáv (PwC) moderált, többek közt a következő kérdések kerültek megválaszolásra:

Milyen a piac visszajelzése az azonnali átutalással kapcsolatosan?

Bartha Lajos (ügyvezető igazgató, MNB) elmondta, hogy készen áll a GIRO és az MNB az azonnali átutalásra, a pénzügyi szektor szereplőinek többsége is készen áll, viszont vannak olyan bankok, amelyeknek még van dolga vele. Május 31-én megbeszélik a bankok vezérigazgatóival az indulást, ezután terv szerint július 1-jével elindítják az azonnali fizetést.

Milyen jelentősebb újításokat hoz majd az azonnali átutalás?

Kovalovszki Tamás (napi pénzügyek, betétek és befektetések igazgatóság vezetője, K&H Bank) szerint új ügyfélélményt nyújt majd az e-mail cím, telefonszám vagy éppen adószám szerint való átutalás. Új fizetési funkciók is elindulhatnak, mint a fizetési kérelmek vagy az azonnali fizetések. Dr. Kóka János, (Igazgatótanács elnöke, vezérigazgató, Cellum) szerint számos más új pénzügyi szolgáltatás indulhat, melyek például az azonnali adatfeldolgozásra épülnek, de önmagában az azonnali átutalás nem fogja csökkenteni a készpénz-használatot a gazdaságban, számos más szabályozói intézkedés is szükséges, ami „diszpreferálja” a készpénz-használatot. Ilyen lehet például az adóamnesztia, amelynek köszönhetően az a rengeteg 20 ezres, amely széfek és fiókok mélyén ül, visszakerüljön a reálgazdaságba. Bartha Lajos elmondta, számos javaslatot tett az MNB is a készpénzhasználat csökkentésének ösztönzésére a kormánynak, ezek elfogadása egyelőre várat magára. Eölyüs Endre (igazgató, Mastercard Europe) elmondta, hogy örül neki, hogy jön az azonnali fizetés. Ezzel versenyezni fog egymással többféle fizetési forma. Több megoldáson is dolgoznak, amely erre a rendszerre épül.

El fognak indulni a PSD2-es rendszerek szeptemberben?

Bartha Lajos elmondta, hogy az MNB nyilvántartásba vett két AISP-szolgáltatót, ez viszont nem engedélyköteles, csak bejelentették az MNB-nél, hogy ezt megkezdik. Több olyan szereplő is van viszont, amely engedélyköteles szolgáltatás indítását tervezi. Rövid távon viszont nem fogják elárasztani a piacot PSD2-es szolgáltatások. Kovalovszki Tamás elmondta, hogy a nagybankok kijöttek az elvárt sandboxokkal, viszont még sok a bizonytalanság szabályozói és TPP-oldalról is. Kóka János elmondta, hogy szolgáltatóként számos elvárásnak kell megfelelniük, hogy megfeleljenek a PSD2-es elvárásokkal, viszont a Cellum elkészült azokkal a rendszerekkel, melyek ebben segítenek.

Fotó: Stiller Ákos