HU Language HU
május 28, 2019 0

Alig észrevehető összeggel, de ismét támogatja a kormány az építőipari kkv-k technológiai megújulását és hatékonyságának javítását.

Idén még három milliárd forintnyi pályázatot ír ki a kormány az építőipari kis és közepes vállalkozások hatékonyságának növelése céljából – jelentette be kedden Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter a tárca épületében tartott sajtótájékoztatón, miután találkozott Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökével. Ezzel 25 milliárd forintra nőtt az ezt célzó programban juttatott támogatás összege, de ezt kevesellte a szövetség elnöke, szerinte legalább 41 milliárd forint kellene.

Dr. Palkovics László

innovációs és technológiai miniszter

Innovációs és Technológiai Minisztérium

1984-ben kezdte egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán, ahol 1989-ben szerzett mérnök diplomát. 1989 és 1991 között az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága doktori ösztöndíjas programjának… Tovább »

A kormány építésgazdasági stratégiáját ez alkalommal is megismétlő miniszter nem tért ki erre a felvetésre. A Portfolio-nak arra a kérdésére, hogy támogatja-e a kormányzat az ÉVOSZ áfa-javaslatait azt felelte: a költségvetés elkészítésekor vizsgálják az ágazat egészének megújítására vonatkozó szövetségi észrevételeket.

Megint csurrant-cseppent a kormány az építőipari cégeknek

Az ÉVOSZ az elmúlt hetekben egyebek között az áfa-visszatérítéssel összefüggésben több könnyítést is kért. Felvetette, hogy az új építésű lakásoknál az 5 és 27 százalékos áfa különbözete visszaigényelhető legyen. Azt is javasolta, hogy a magánszemélyek a lakásfelújításkor a számlával igazolt költségek áfájából maximum 3 millió forintot visszakaphassanak. Ezen kívül indítványozta, hogy a munkáltató adómentesen támogathassa a munkavállalót lakásvásárlás esetén maximum 6 millió forint erejéig, felújításkor pedig legfeljebb 3 millió forint erejéig.

Megint csurrant-cseppent a kormány az építőipari cégeknek

Egy dinamikus és hatékony építőipari szektor fontos részese lehet a jövő városainak Magyarországon is. A legújabb fejlesztésekről és az infrastrukturális beruházásokról is hallhatsz a jövő heti konferenciánkon. Még ma ülj be az első sorba!


Koji szerint a magánszemélyek lakásépítése és lakásfelújítása mintegy 300 milliárd forintnyi megrendelés, de ennek túlnyomó részénél „az áfát nem látja a pénzügyi tárca”. Az elnök 80 milliárd forintra becsülte ezt az összeget, vagyis legalább ennyi áfa-kiesése van a költségvetésnek.

Megint csurrant-cseppent a kormány az építőipari cégeknek