HU Language HU
május 14, 2019 0

A Jefferies szerint a szerializáció bevezetése tovább rontotta a Richter marzsait, ez pedig alapvető változásokat jelent, és a Richter esetében nem valószínű, hogy a marzsok olyan gyorsan javuljanak majd, mint ahogyan arra más elemzőházak számítanak. A Vraylar továbbra is jól teljesít és ebben a hónapban a készítményt újabb indikációra terjeszthetik ki, de ez önmagában nem elég a Richter problémáinak ellensúlyozásához. Az elemzőház a korábbinál jóval pesszimistábbá vált a Richterrel kapcsolatban, rontotta az ajánlását, és 20 százalékkal visszavágta célárát.

Visszavágta a Richter-részvények célárát a Jefferies

A Richter május 10-én tette közzé első negyedéves beszámolóját, amelyet követően az elemzőház kedden jelentkezett részletes elemzéssel, amiben kiemelik, hogy a Richter korábbi előrejelzései még nem tartalmazták a Vraylarból származó bevételeket, míg a Richter első negyedéves, frissített előrejelzései azonban már ezt is tartalmazzák, ami komoly visszalépés, mivel csak a Vraylar 450 bázisponttal járul hozzá az árbevétel növekedéséhez.

Az elemzésben kiemelik, hogy a Vraylar a leggyorsabban növekvő atipikus antipszichotikum az Egyesült Államokban, a készítményből származó éves árbevétel átlépte az 500 millió dollárt, 2019-ben pedig meghaladhatja a 650 millió dollárt az Egyesült Államokban, emellett minden kockázati kiigazítást eltávolítottak a készítmény bipoláris depressziós indikációra történő kiterjesztésével kapcsolatban, ami további 500 millió dolláros maximális árbevételt hozhatna, azonban, ha nem sikerül az új indikációra történő kiterjesztés, az 15 százalékkal csökkentené a Richter egy részvényre jutó eredményére vonatkozó hosszú távú várakozásokat. Bár a Vraylar jól teljesít, az első negyedéves marzsok romlottak, az elemzők becslése szerint az egyszeri tételekkel és a royalty-kkal tisztított marzsok 10,1 százalékról 2,3 százalékra csökkentek az első negyedévben.

A szerializáció (2019. februárjában életbe lépett a szerializációról szóló uniós rendelet, ami miatt mostantól minden újonnan gyártott vényköteles gyógyszert biztonsági elemekkel kell ellátni, melynek része az azonosító kód, valamint a manipulálás elleni eszköz.) a vártnál nagyobb hatást gyakorolt a Richterre, mint ahogyan arra a cég elemzői korábban számítottak és ebben nem is valószínű a gyors megoldás lehetősége. A Richter generikus gyártási kapacitása 100 százalék közelében üzemel, ezért a kiegészítő címkézési folyamatokban- és a csomagolásban bekövetkező változások okozta enyhe zavarok úgy tűnik nagyobb hatással voltak a cégre, mint az alacsonyabb kapacitással üzemelő gyártókra. Ennek következtében a társaság kapacitás-korláttal szembesül, és emiatt beruházásokra lesz szükség, és a szerializációs költségek valószínűleg nyomás alá helyezik a marzsokat.

Az Esmya idei eladásainak visszavágása problémákat jelez, és a további befektetés értékromboló lehet. A Richter menedzsmentje az első negyedévben 35 millió euróról 25 millió euróra vágta vissza a 2019-es Esmya értékesítésre vonatkozó várakozásait, ami bizonyítja a készítmény újbóli bevezetéseivel kapcsolatos nehézségeket.

A szerializáció okozta költségek növekedése mellett a kapacitás-korlát miatt a bevételek visszaeshetnek, a Cariprazine nélkül az üzleti eredményhányad 7 százalékra csökkenhet, amelyet ellensúlyozhat a növekvő Vraylar royalty-bevétel, összességében 14,6 százalékos üzleti eredményhányadot várnak az elemzők.

A Richter értékelése során a Cariprazine (Vraylar és Reagila) esetében nettó jelenérték (NPV) számítást, míg a társaság alaptevékenységénél szorzószámos értékelési módszert alkalmaztak az elemzők. A Richter alaptevékenységének romló fundamentumai és a romló profitabilitás következtében az elemzők arra számítanak, hogy a részvény értékeltségének közelebb kell állnia a Richter szektortársa, a Krka 10-szeres P/E rátájához. A marzsok esetében jöhet némi javulás, ezért a Richter esetében 15 százalékos prémiummal és 11,5-szeres P/E rátával számoltak (szemben a korábbi 13-szoros P/E rátával) ami 2 202 forintot jelent a Richter célárában (49 százalék), míg a Cariprazine NPV-számításának kisebb módosítása 2 258 forintot jelentett a Richter célárában (51 százalék).

Az Jefferies tartásról alulteljesítőre rontotta ajánlását, 5 570 forintról 4 460 forintra vágva vissza a Richter-részvények célárát, az új célár közel 15 százalékkal alacsonyabb, mint a Richter hétfői záróára.

Az elemzőház három forgatókönyvvel számol

A Jefferies elemzői a Richterrel kapcsolatban három szcenáriót vázoltak fel, egy alapforgatókönyvet, egy pozitív és egy negatív forgatókönyvet.

Az alapforgatókönyv:
Az alapforgatókönyvben azt feltételezik, hogy a szerializáció nyomán a Richter kapacitás-korlátokkal szembesül. Az Esmya újbóli piacra vezetésével kapcsolatban az Európai Unióban nehézségekre számítanak az elemzők, míg az Esmya Egyesült Államokba történő bevezetésével nem számoltak cég. Az Esmyaval kapcsolatos problémák miatt csökkenhetnek a marzsok, a Vraylar azonban jól teljesíthet az Egyesült Államokban. Az alapforgatókönyvéhez 4 460 forintos célárfolyamot társítottak az elemzők.

A pozitív forgatókönyv:
A pozitív forgatókönyv az Esmya erősebb visszatérését feltételezi, míg a Richter alaptevékenysége ebben az esetben 2 százalékkal gyorsabban nőne az alapforgatókönyvvel összehasonlítva, ami nagyobb működési tőkeáttételhez és javuló marzsokhoz vezetne. A Vraylar eladásai ebben az esetben is az alapforgatókönyvnek megfelelően alakulnak, amit az elemzők a készítménnyel kapcsolatos, jelenleg is pozitív saját álláspontjukkal indokoltak. A pozitív forgatókönyvéhez 6 870 forintos célárfolyamot társítottak az elemzők.

A negatív forgatókönyv:
Ebben az esetben a Richter készítményei további problémákkal szembesülnek, és a cég egyre fokozódó kihívásokkal szembesül a specializált gyógyszergyártó társasággá történő átalakulása során. A Vraylar nem kapja meg az új indikációra vonatkozó kiterjesztést. A negatív forgatókönyvben 1 százalékkal alacsonyabb árbevétel növekedéssel és 2018-hoz képest stagnáló marzsokkal számoltak az elemzők. A negatív forgatókönyvéhez 3 650 forintos célárfolyam társul.

Nagyot esett az árfolyam

A Richter első negyedéves gyorsjelentése után nagyot esett az árfolyam, a társaság részvényei a pénteki kereskedésben a 9-, és a 20 napos mozgóátlagokat is letörték, majd az esés folytatódott és az árfolyam a 38,2 százalékos, majd az 50 százalékos Fibonacci szint alá került. Az árfolyam a csütörtöki záráshoz képest mára 12,3 százalékkal került lejjebb, míg az elmúlt napok esése után a Richter hamarosan túladottá válhat rövid távon. Amennyiben az esés folytatódik, a következő támaszt a 61,8 százalékos Fibonacci szint jelentheti majd, 5070 forintnál.

Valami elromlott a Richternél

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre