HU Language HU
június 4, 2019 0

Varga Mihály kedden délután 14 órakor adja át Kövér Lászlónak a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Időközben a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről, amiből több lényeges információt is megtudtunk.

A Költségvetési Tanács véleményéből kiderül, hogy

a kormány jövőre 1%-os GDP-arányos hiánycéllal számol (az uniós módszertan szerint), ami váratlan azok fényében, hogy még az egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramban szereplő tervezetben is 1,5%-os cél volt megjelölve.

Minden évben a költségvetés benyújtásakor az egyik legérdekesebb ábra, hogy az idő előrehaladtával a múltban hogyan változott az adott évre kitűzött költségvetési hiánycél. Korábban az volt a jellemző, hogy ahogyan közeledtünk az adott költségvetési évhez, úgy emelkedett a vállalt hiánycél, azonban ez a kedvezőtlen trend tavaly a 2019-es költségvetéssel véget ért, idén pedig a 2020-as költségvetéssel megfordul. Hosszú ideje nem fordult elő ugyanis az, hogy az adott év költségvetési hiánycélja a benyújtáskor legyen a legalacsonyabb mértékűre tervezve.

Vagyis a kormány még nagyobb költségvetési fegyelmet vállal, mint korábban. Ez pedig kedvező fordulat főleg annak fényében, hogy a jelenlegi növekvő gazdasági ciklusban érdemes nagyobbat lépni a csökkenő deficitpálya útján.

Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály