HU Language HU
május 16, 2019 0

Donald Trump és a kereskedelmi háborúzó Egyesült Államok, Brexit-tragikomédia, feltörekvő piaci válságok – csak néhány példa arra, miért különösen nagy jelenleg a bizonytalanság a világon. A bizonytalanság ebben az esetben nem egy elméleti, elvont dolog, amivel a közgazdászok hajlamosak riogatni, nagyon is komoly gazdasági károkat okoz a jelenség: az IMF szakértőinek becslése szerint idén akár 0,5 százalékponttal is visszavetheti a globális GDP-növekedést, ami több száz milliárd dolláros kárt jelent egyetlen év alatt.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisi előrejelzésében meglehetősen borús képet festett a világgazdaságról. A szervezet szerint idén 3,3%-kal bővülhet a globális GDP. Ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb a januári előrejelzésnél, ráadásul, ha megvalósul, 2009 óta a leggyengébb évet jelentené a világgazdaság számára.

Veszélyes, kiszámíthatatlan hely lett a világ, és ez nagyon sokba kerül mindenkinek

Klikk a képre!


Bár az IMF 2020-ra nézve kedvezőbb GDP-növekedést vár, az elemzés kiemeli, hogy nagy bizonytalanság övezi előrejelzésüket, összességében pedig a negatív kockázatok dominálnak. Vagyis nagyobb esély van arra, hogy a már így is 10 éves mélypontot jelentő növekedési ütemnél is gyengébben teljesít majd a világgazdaság, mint ennek ellenkezőjére. A negatív kockázatok között kiemelt helyen szerepel

  • a kereskedelmi konfliktusok lehetséges elfajulása,
  • az Egyesült Királyság megállapodás nélküli EU-s kilépése,
  • egyes feltörekvő piaci országok gyengélkedése (Törökország, Argentína),
  • a német autóipar szenvedése
  • illetve a fenti tényezők potenciális továbbgyűrűző hatásai.

A bizonytalanság önmagában természetes velejárója az előrejelzéseknek, annak mértéke viszont a jelenlegi helyzetben különösen nagy. Ezt hangsúlyozzák a Stanford és az IMF szakértői hétvégén megjelent cikkükben. A szakértők szerint már önmagában az is beszédes adat (és egyben jól mutatja a növekvő bizonytalanság tényét), hogy az IMF áprilisi prognózisában különösen sokszor szerepel a „bizonytalanság” kifejezés, méghozzá számos kontextusban, legyen az a kereskedelmi helyzet, a Brexit, geopolitikai kockázatok, illetve egyéb országspecifikus tényezők.

Hogy mennyire nagy is a bizonytalanság jelenleg a világon, azt jól mutatja a következő ábra.

Veszélyes, kiszámíthatatlan hely lett a világ, és ez nagyon sokba kerül mindenkinek

Klikk a képre!

Megjegyzés: A World Uncertainty Index (WUI – globális bizonytalansági index) az Economist Intelligence Unit adatbázisában szereplő országjelentések felhasználásával kerül kiszámításra, méghozzá úgy, hogy az egyes jelentésekben szereplő „bizonytalanság” kifejezéseket összegzik, megnézik ezek gyakoriságát az egész szövegre vetítve, az egyes országok GDP-jével súlyozzák, majd végül az így kapott relatív gyakorisági értéket összevetik az 1996-2010 közötti átlagos értékkel. A számítási módszer elvi alapja, hogy minél többször szerepel az elemzésekben a „bizonytalanság” szó, annál nagyobb a tényleges bizonytalanság mértéke, legyen szó akár gazdasági, akár politikai eredetű tényezőről.

Látszik, hogy a bizonytalansági index értéke az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, úgy is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus épp az utóbbi napokban látszik eldurvulni igazán.

Az elmúlt közel két és fél évtizedes időszakban eddig egyszer tartózkodott magasabb szinten az indikátor: 2013 elején, amikor az eurózónás adósságválság mellett az amerikai költségvetési helyzet körül kialakult politikai harc, illetve ennek potenciális gazdasági hatásaival kapcsolatos félelmek okoztak nagy bizonytalanságot.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a világ számos táján növekvő bizonytalanság tapasztalható, amely egyre nagyobb veszteséget okoz a globális gazdaságnak. Az erősen bizonytalan környezetben a cégek elhalaszthatják beruházási döntéseiket, a fogyasztók pedig visszafoghatják vásárlásaikat, a jövőbeli bizonytalanság miatt visszaeshet a fogyasztói bizalom: mindkét esetben a kivárás az aggregált keresletet csökkenésével jár.

A pontos negatív hatást nehéz számszerűsíteni, a szerzők becslései szerint azonban az idei első félévben megnövekedett bizonytalanság összességében 0,5 százalékponttal csökkentheti a globális GDP-növekedést. Ez az IMF 2018-as és 2019-es GDP-becslései alapján nagyságrendileg több száz milliárd dolláros (megközelítőleg 400 milliárdos) gazdasági kárt jelenthet egy év alatt.

És itt csak egyetlen évről beszélünk, tartósan magas bizonytalanság értelemszerűen ennél is jóval nagyobb költséggel járhat a világgazdaság számára.

(Címlapkép: Getty Images Hungary / Ullstein bild)