HU Language HU
Vették a magyar blue chipeket – Csak a Richter lógott ki a sorból
május 10, 2019 0

Pénteken folytatódott az esés Amerikában annak hatására, hogy felerősödtek kereskedelmi háborús félelmek a befektetők körében. Ez kedvezőtlenül hatott a nyugat-európai részvényindexek teljesítményére is, a nap második felére elolvadtak a délelőtti plusszok. A magyar tőzsde eséssel zárta a hetet, annak ellenére, hogy a Richter kivételével az összes hazai blue chip papírját vették a befektetők. A gyógyszergyártó árfolyama közel 6,5 százalékot zuhant pénteken.

Nagyot esett a Richter, magával rántotta a magyar tőzsdét 2019.05.10 17:30

Eséssel zárta a hetet a magyar tőzsde, a BUX értéke több mint 0,3 százalékot esett a csütörtöki záráshoz képest. A befektetők a Richter kivételével az össze magyar blue chipet vették, a gyógyszergyártó árfolyama viszont közel 6,5 százalékot esett azt követően, hogy közzétett első negyedéves beszámolóját. A Magyar Telekom árfolyama 0,2 százalékot, a Mol árfolyama 1,9 százalékot, míg az OTP árfolyama közel 1,5 százalékot erősödött. Utóbbi vállalat jó szereplésében az is fontos szerepet játszott, hogy a közzétett első negyedéves beszámolójából kiderült: nagyot nőtt bevétele és profitja egy év alatt.

Elromlott a hangulat a tengerentúli tőzsdéken 2019.05.10 17:13

Egy százalék feletti esést mutatnak az amerikai indexek a kereskedés első félidejéhez közeledve, a kereskedelmi háború fokozódása állhat a borús hangulat kialakulásának hátterében. A befektetők ma az Uber IPO-jára figyelnek majd.

tovább a cikkhez…

Növekvő árbevételt és EBITDA-t jelentett az Alteo 2019.05.10 16:04

1,3 milliárd forintos árbevétel-bővülés mellett 12 százalékos növekedést mutat az Alteo-csoport EBITDA-ja az előző év azonos időszakához képest – derül ki a társaság 2019 első negyedévére vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményit bemutató befektetői prezentációjából.

tovább a cikkhez…

Eljött az év tőzsdére lépése – Mától bárki vehet Uber-részvényeket 2019.05.10 13:30

Lezárult az Uber régóta várt elsődleges részvénykibocsátása és ma indul a kereskedés a társaság részvényeivel az amerikai tőzsdén. A megcélzott ársáv alján keltek el a részvények, 45 dolláron, amivel 82 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cég lett az Uber. Ez kisebb csalódás ahhoz képest, hogy az elején volt, aki 120 milliárd dolláros céget várt.

tovább a cikkhez…

Reagáltak az elemzők a Richter gyorsjelentésére 2019.05.10 12:58

A Richter első negyedéves gyorsjelentését követően a társaság számait az Erste és az Equilor mellett Jefferies elemzői is értékelték, a Jefferies elemzői tartásra ajánlják a Richter részvényeit 5 570 forintos célár mellett, ami 4,2 százalékkal alacsonyabb a Richter szerdai záróárával összehasonlítva.

tovább a cikkhez…

Jó a hangulat a magyar tőzsdén 2019.05.10 11:20

Összességében elmondható, hogy jó a hangulat a magyar tőzsdén, a BUX értéke 0,2 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest. A befektetők a Richter kivételével az össze magyar blue chipet veszik, a gyógyszergyártó árfolyama viszont már 5 százalékot esett azt követően, hogy közzétett első negyedéves beszámolóját. A Magyar Telekom árfolyama 0,4 százalékot, a Mol árfolyama 1,8 százalékot, míg az OTP árfolyama közel 2,1 százalékot erősödött. Utóbbi vállalat jó szereplésében az is fontos szerepet játszik, hogy a közzétett első negyedéves beszámolójából kiderült: nagyot nőtt bevétele és profitja egy év alatt.

Mérsékelt árbevétel-növekedést vár idén a Richter menedzsmentje 2019.05.10 10:37

Ma hajnalban tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Richter, amelyet követően Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója kiemelte, hogy a Richter csoportszintű, euróban kifejezett árbevétele idén 2-3 százalékkal emelkedhet. Orbán Gábor elmondta, hogy a gyógyszer-szerializáció okozta problémák miatt a Richter nem tudott annyit gyártani, mint amennyit szeretett volna, míg a Vraylarral kapcsolatban Orbán Gábor kiemelte, hogy a készítmény bipoláris depressziós indikációra történő kiterjesztésével kapcsolatban várhatóan május végén születhet majd döntés.

tovább a cikkhez…

Milliárdos költségmegtakarítás az OTP horvát bankjánál 2019.05.10 10:04

Minden olyan országban gazdasági növekedésre számít az OTP, ahol jelen van a régióban, a legnagyobb GDP-bővülés Magyarországon lehet. A horvát operációban a Splitska integrációja lezárult, komoly szinergiahatások jelentkeztek, mondta el a ma hajnalban közzétett gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

tovább a cikkhez…

Egyre nagyobb mínuszban a Richter 2019.05.10 10:00

A Richter a reggeli gyenge kezdés után tovább esik azt követően, hogy vállalat közzétette első negyedéves beszámolóját. A vállalat árfolyama már több mint 4 százalékot esett a csütörtöki záráshoz képest, így jelenleg 5 580 forinton forognak a részvények.

Erősödik az OTP – Esik a Richter 2019.05.10 09:10

Szerény erősödéssel kezdődött a pénteki kereskedést, a BUX értéke 0,2 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest. A befektetők a Richter kivételével az össze magyar blue chipet veszik, a gyógyszergyártó árfolyama viszont 2,1 százalékot esett azt követően, hogy közzétett első negyedéves beszámolóját. A Magyar Telekom árfolyama 0,6 százalékot, a Mol árfolyama 0,7 százalékot, míg az OTP árfolyama közel 1 százalékot erősödött. Utóbbi vállalat jó szereplésében az is fontos szerepet játszhat, hogy a közzétett első negyedéves beszámolójából kiderült: nagyot nőtt bevétele és profitja egy év alatt. Ez nem véletlen, most már a nemrég megvett bolgár Expressbank számai is benne vannak a bankcsoport kimutatásaiban, részben ennek köszönhető, hogy a bevételek 16, a profit pedig 12 százalékkal nőtt az első negyedévben. De nem csak a bolgár bankra érdemes figyelni, idén az ukrán OTP rekordprofitot ért el, egyre nagyobb a hozzájárulása a csoport eredményéhez. Összességében a várakozásoknál jobban teljesített a bank az első negyedévben.

Az OTP és a Richter okozhat extra izgalmakat 2019.05.10 08:40

Mi történt tegnap Amerikában?

A kereskedelmi háborús feszültség felerősödése után az amerikai tőzsdék eséssel zárták a hét negyedik napját. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 139,65 ponttal, 0,54 százalékkal, 25 827,68 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 8,76 ponttal, 0,30 százalékkal esett, 2870,66 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 32,73 ponttal, 0,41 százalékkal csökkent, és 7910,59 ponton zárt. Pénteken pedig új szakaszba lépett a vámháború, mától ugyanis 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre 25%-os vámot vet ki az Egyesült Államok. A lépésre a tegnapi sikertelen kereskedelmi tárgyalások után került sor, és az a célja, hogy fokozza a nyomást a kínai tárgyalópartnereken.

Mik az előjelek mára?

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kemény lépésre szánta rá magát szinte kivétel nélkül erősödnek a vezető ázsiai részvénypiacok: a Nikkei értéke ugyan 0,3 százalékot esett, a sanghaji részvényindex értéke viszont közel 3 százalékkal, a dél-koreai Kospi értéke pedig 0,3 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 10 pontos, 0,1 százalékos emelkedést vetít előre a csütörtöki piacnyitásra. Mindezek együttes hatására a magyar tőzsde is erősödhet a kereskedés első szakaszában, amelyet az is támogathat, hogy kiderült, az OTP és a Richter is jól teljesített az első negyedévben.

Ahogy arról részletes elemzésünkben írtunk, nagyot nőtt az OTP bevétele és profitja egy év alatt, ami nem véletlen, most már a nemrég megvett bolgár Expressbank számai is benne vannak a bankcsoport kimutatásaiban, részben ennek köszönhető, hogy a bevételek 16, a profit pedig 12 százalékkal nőtt az első negyedévben. De nem csak a bolgár bankra érdemes figyelni, idén az ukrán OTP rekordprofitot ért el, egyre nagyobb a hozzájárulása a csoport eredményéhez. Összességében a várakozásoknál jobban teljesített a bank az első negyedévben.

A Richter pedig az árbevétel és a bruttó fedezet esetében is felülteljesítette a Portfolio elemzői konszenzusának előzetes várakozásait az első negyedévben. A társaság fontos készítményei közül különösen jól teljesített a Vraylar, az első negyedévben a készítményből származó, növekvő royalty bevétel mellett egy, a Vraylar értékesítéshez köthető mérföldkő bevétel is érdemben hozzájárult a Richter első negyedéves árbevételéhez. Bár az üzleti tevékenység eredménye alulmúlta a várakozásokat, a kétszámjegyű profitbővülésnek hála az adózott eredmény közel 20 százalékkal múlta felül az elemzői várakozásokat, a társaság adózott eredménye 22,01 milliárd forintra nőtt az első negyedévben.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína Washingtonban folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira fókuszálnak a piaci szereplők, a két ország kereskedelmi egyeztetései mellett továbbra is vállalati gyorsjelentésekre fókuszálnak majd a befektetők.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken nem kerül publikálásra fontos makrogazdasági idehaza, a nemzetközi porondon pedig legfeljebb az Egyesült Államokban publikálásra kerülő áprilisi inflációs adatra lesz érdemes figyelni.

Az OTP és a Richter okozhat extra izgalmakat

Pénteken tette közzé negyedéves beszámolóját a Deutsche Post, illetve publikálja majd számait a Symantec és a Marriott is a tengerentúlon.

Az OTP és a Richter okozhat extra izgalmakat

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Az OTP és a Richter okozhat extra izgalmakat

Mekkora osztalékot fizethet az OTP az idei eredmény után? 2019.05.10 08:33

Egyelőre még nincs hivatalos döntés arról, mekkora osztalékot fizet az OTP a 2019-es eredménye után, az pedig, hogy mekkora összeg szerepel az OTP első negyedéves kimutatásaiban, nem tekinthető indikációnak a menedzsment osztalékfizetési javaslatára nézve.

tovább a cikkhez…

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t 2019.05.10 05:59

Nagyot nőtt az OTP bevétele és profitja egy év alatt, ami nem véletlen, most már a nemrég megvett bolgár Expressbank számai is benne vannak a bankcsoport kimutatásaiban, részben ennek köszönhető, hogy a bevételek 16, a profit pedig 12 százalékkal nőtt az első negyedévben. De nem csak a bolgár bankra érdemes figyelni, idén az ukrán OTP rekordprofitot ért el, egyre nagyobb a hozzájárulása a csoport eredményéhez. Összességében a várakozásoknál jobban teljesített a bank az első negyedévben.

tovább a cikkhez…