HU Language HU
június 6, 2019 0

Az utóbbi napokban komolyabb erősödést mutatott a magyar deviza az euróval szemben, így 321,5 körül indul a csütörtöki kereskedés. A következő egy napban jöhetnek az izgalmak a piacon, hiszen ma az EKB kamatdöntésére, holnap pedig a májusi inflációs adatra figyelnek a befektetők.

Nincs megállás, megy tovább a forint 2019.06.06 11:09

Délelőttre tovább erősödött a forint, már 321 alatt jár a jegyzés, vagyis ha jó híreket kapunk délután az EKB-tól, akkor akár a 320-as lélektani szintet is célba veheti a magyar deviza.

Ha hosszabb távú technikai elemzési grafikont veszünk elő arra, hogy meddig tarthat a forint menetelése, azt látjuk, hogy a 314,5-315,5 körüli tartomány különösen erős támaszt jelent. Az előbbi árfolyamnál húzódik a 200 hetes mozgóátlag, ami az elmúlt években már többször is megállót, sőt trendfordulót tudott kiváltani, az utóbbi árfolyamnál pedig a 8 éves emelkedő trendvonal húzódik. Ezt megelőzően nyilván a 320-as tartomány, mint kerek szint is lehet első körben megálló a forint menetelésében.

Tud még tovább menni a forint? Holnap reggelre kiderül 2019.06.06 08:34

Csütörtök reggel 321,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez további 0,1 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Ezzel az utóbbi egy hétben egy százalékkal erősödött a magyar deviza. Még látványosabb a diadalmenet, ha a dollárral szemben nézzük az árfolyamot, hiszen az amerikai deviza is gyengült közben. Most 286,3 körül jár a jegyzés, ez egy hét alatt majdnem két százalékos esést jelent, míg az angol font ma reggel 363,1 körül jár.

Tud még tovább menni a forint? Holnap reggelre kiderül

A régióban sem látunk egyelőre jelentős elmozdulást, hiszen a lengyel zloty minimális gyengüléssel kezdte a napot, a cseh korona pedig a forinthoz hasonló mérsékelt erősödést mutat. A feltörekvő piacokon eközben a török líra 0,4 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig fél százalék körüli visszaesést mutat.

Az euró-dollár árfolyamban is fordulatot láttunk az elmúlt napokban, az 1,11-es szint közeléből pattant vissza majdnem 1,13-ig az árfolyam. Ennek oka, hogy egyre erősebbek a Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos piaci várakozások, az év végéig a befektetők két lazító lépésre számítanak. Az árfolyam szempontjából lényeges lehet az EKB ma délutáni kamatdöntő ülése, melyen a legnagyobb kérdés az lehet, hogy az európai jegybank elárul-e részleteket a legutóbb bejelentett újabb programjáról, melynek keretében a bankoknak juttatnának olcsó forrást.

Tud még tovább menni a forint? Holnap reggelre kiderül

Az EKB lépése a forint szempontjából is lényeges lehet, hiszen a magyar jegybank addig tarthatja fenn a laza kondíciókat, amíg Európában sem mozdulnak el komolyabban a szigorítás irányába. Emellett a holnap reggeli inflációs adat határozhatja meg a forint irányát, a KSH a májusi áremelkedési adatokat közli, melyeket kiemelten figyelhetnek a befektetők.