HU Language HU
június 6, 2019 0

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) több mint 25 éves történetében először értékesítette egyes felszámolási eljárásokban fennálló hitelezői követelését. A követelést az Indotek csoport vette át 71,7 milliárd forintért – derül ki a társaság közleményéből.
Az OBA Igazgatótanácsa 2018-ban a megtérülési lehetőségek maximalizálása céljából megvizsgálta a hitelintézeti felszámolási eljárásokban fennálló követeléseinek értékesítési lehetőségét és 11 felszámolási eljárásban fennálló követeléseinek értékesítése mellett döntött.

Az érintett követelések könyv szerinti értéke 2018. december 31-én 54,15 milliárd forint volt. Az OBA a felszámolási követelések értékesítése érdekében
a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tendert hirdetett 17 hazai és külföldi, a követelésvásárlási piacon aktív potenciális vásárló megkeresésével, elsődleges célként a minél magasabbi vételár realizálását célul kitűzve.

A több hónapos átvilágítási eljárást követően több ajánlat is érkezett az OBA meghirdetett követeléseire, melyek közül az OBA a legmagasabb, 71,7 milliárd forintos vételárat tartalmazó Hungarian Real Estate Financing Zrt. (Indotek csoport) ajánlatát fogadta el.

Az előrehozott biztos bevétel lehetővé teszi, hogy a bizonytalan térülési feltételezések helyett a már beérkezett vételárat figyelembe lehessen venni az OBA 2024 közepére elérendő, jogszabályban meghatározott vagyoni célszintjében (az OBA potenciális kártalanítási kötelezettségének 0,8%-a), és lehetőség szerint mérsékelhesse a célszint elérése érdekében befizetendő tagintézeti díjakat.