HU Language HU
június 6, 2019 0

Történelmi mélypontra, 3 százalékra esett a változó kamatozású hitelek aránya a frissen szerződő lakáshitelesek körében áprilisban, míg az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú (10 éves vagy végig fix) lakáshitelek aránya most először átlépte a 60 százalékot. Rendkívül látványos tehát a kamatkockázattól való menekülés.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap megírtuk, áprilisban 83 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a magyar háztartások, ami 21%-kal múlja felül az előző év azonos időszakát. Megnéztük, hogy ez a 83 milliárd forint hogy oszlott meg a különböző kamatperiódusú hitelek között, és azt találtuk, hogy

még soha nem látott arányban vettek fel a magyarok 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelt, arányuk ugyanis elérte a 60%-ot – ezek közé lényegében a 10 éves és a mindvégig fix kamatozású lakáshitelek tartoznak. A változó kamatozású lakáshitelek aránya 3%-ra esett a friss szerződések körében.

Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság

Nem mindegy persze, hogy a fix kamatozású hitelek mennyivel drágábbak a változó kamatozásúaknál. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata áprilisban 4,83% volt, miközben a változó kamatozásúaké 3,28%.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett 10 milliós változó kamatozású lakáshitel kezdeti törlesztőrészlete átlagos változó kamat mellett 57 ezer forint, fix kamat mellett 65 ezer forint. A havi mintegy 8 ezer forintos különbséget tehát azért vállalja be a hitelfelvevő, hogy később ne kelljen nagyobb kamatsokktól tartania.

A másik eset persze az, hogy a jogszabályok „kényszerítik” erre: a fix kamatozású hitelek felvételét az MNB adósságfékszabályai is támogatják, hiszen míg változó kamatozás mellett a nettó jövedelem 25%-áig terjedő kezdeti törlesztőrészlet vállalható csak, legalább 10 éves kamatperiódus mellett ez továbbra is 50%. A nettó 400 ezer forint feletti jövedelműek esetében ez 60%, ez a jövedelemhatár egyébként július 1-től szigorodni fog: 500 ezer forintra emelkedik.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!