HU Language HU
június 4, 2019 0

A BMW új mexikói gyára hamarosan megkezdheti működését, a San Luis Potosi-i üzemben állítják majd elő a BMW 3-as szériájának egy részét, amit az USA piacain értékesít a cég. A kereskedelmi háború azonban közbeszólt, miután Donald Trump nemrég jelentette be, hogy vámot fog kivetni minden mexikói árura, a vámemelés pedig a lehető legrosszabbkor jött az elmúlt időszakban problémákkal küszködő BMW számára.

Az amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, majd a vámtarfák mértéke fokozatosan emelkedhet. Mindez a lehető legrosszabbkor jött a BMW-nek, miután a társaság a jövő héten nyitja meg az egymilliárd dolláros mexikói gyárát. A BMW 3-as szériájának egy részét a San Luis Potosi-i üzemben állítják majd elő, a Mexikóban készülő járműveket az USA-ban értékesíti a cég.

Azonban a vámemelés nehéz döntés elő állítja a BMW-t, a német autógyártó vagy árat emel, vagy alacsonyabb nyereség mellett értékesíti az egyik legnépszerűbb modelljét. A döntés aligha lehet könnyű a menedzsment számára, mivel a BMW az alacsony munkaerőköltség mellett azért is választotta a gyár számára a mexikói helyszínt, mivel az országból a világ második legnagyobb autópiacára exportált járművek után eddig nem kellett vámot fizetnie.

A Donald Trump által bejelentett vámemelés újabb csapást jelent a BMW-nek, a társaság eladásai csökkennek, miután a konkurens gyártók erősödésével párhuzamosan a prémium kategóriában fokozódó versenyhelyzettel szembesült a cég. A BMW mexikói gyára várhatóan a cég észak-amerikai termelésének egyötödét teszi ki, a cég az autói nagy részét a South Carolina-i üzemében állítja elő, azonban erősen támaszkodik a Mexikóból importált alkatrészekre, a BMW 2015-ben 2,5 milliárd dollár értékben vásárolt mexikói beszállítóktól.

A piaci elemzők szerint az eredetileg tervezettel szemben alacsonyabb ütemben kezdhet majd termelni a BMW mexikói üzeme, míg más szakértők kiemelték, hogy a vámemelés jelentős csapást jelenthet a BMW, és más autógyártók számára is.

A BMW árfolyama az elmúlt hetekben nagyot esett, a társaság részvényárfolyama április végétől június elejéig közel 22 százalékkal került lejjebb, az elmúlt hetek lejtmenete után kedden felpattant az árfolyam, a BMW részvényei 2,1 százalékkal kerültek ma feljebb.

A BMW gyára nem is készülhetett volna el szerencsétlenebb időpontban

Címlapkép forrása: Uli Deck via Getty Images