HU Language HU
május 30, 2019 0

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A lépések egy része már eddig is ismert volt, csak most újracsomagolja legfrissebb intézkedéssorozatába a kormány, de vannak váratlan lépések. Ilyen például, hogy gyakorlatilag kivezetik a reklámadót.

 • A szociális hozzájárulási adó mértékének a 2% pontos csökkentése (17,5%-ra), július elsejétől, 2019-ben az intézkedés 144 milliárd forintot, 2020-ban 156 milliárd forintot hagy a gazdaságban.
 • 13%-ról 12%-ra csökken a kiva mértéke, 2020 január elsejétől. 40 ezer ilyen vállalkozás van Magyarországon. Ez 5 milliárd forinttal kedvezőbb helyzetbe hozza ezeket a cégeket.
 • Adóadminisztráció csökkentő intézkedések. Adókat von össze a kormány, adók számának csökkentését tartalmazza ez az intézkedés. A kormány kivezeti az evát. Az adórendszer töredezettségét csökkentik, így például egységesen fog megjelenni a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék, a munkaerőpiaci járulék és a pénzbeni egészségbiztosítási járulék.
 • Negyedik pontként javasolni fogják, hogy a vállalkozások kötelező adófeltöltése szűnjön meg decemberben. (Ez a 100 millió forint feleti árbevételű cégeket érinti, hónapokkal későbbr e tolva az adófizetési kötelezettségüket.)
 • Reklámadó 0%-ra való csökkentését javasolja a kormány. Ez piacbővítő intézkedés Varga Mihály szerint. 2022. december 31-ig felfüggesztjük ennek az adónak a kulcsát – mondta.
 • A szálláshely-szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentése a jelenlegi 18 százalékról.
 • Áfavisszatérítés a kistelepüléseken. Használt lakóingatlanok esetében 5 millió forintig visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken az építésre, bővítésre, felújításra az áfa tekintetében. A települések köre megegyezik a CSOK esetében használt definícióval, 2000 települést érint.
 • A vállalkozások esetében is támogatják a munkásszállók építését. 2019 őszétől indul a program, amely az önkormányzatoknál már fut.
 • Kezdeményezik a fejlesztési adókedvezmények korlátjának csökkentését. Eddig 500 millió forint feletti fejlesztésre járt adókedvezmény, ezt a korlátot csökkentik fokozatosan: 2020-tól kisvállalatok esetében 300, középvállalatnál 400 millió forint, 2021-től 200, illetve 300, 2022-től pedig 50, illetve 100 millió forint után lehet majd igénybe venni ezt a kedvezményt. Ez 6-7 ezer vállalkozást érinthet a kormány szerint.
 • A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemeléséről is döntött a kormány 10 milliárd forint értékben. A cél a vállalkozások hitelhez jutásának nagyobb segítése a garanciavállalási eszközök segítségével.
 • Hasonló lépést hajt végre a kormány 5 milliárd forint értékben a mezőgazdasági hitelgarancia területén.
 • A mezőgazdasági öntözés támogatása, a kormány 2020-2030 között évi 17 milliárd forinttal támogatná az ez irányú fejlesztéseket.
 • Kutatás-fejlesztési támogatásokat is növeli a kormány, jövőre 32 milliárd forinttal emeli meg a kormány a kutatás-fejlesztési területre adható keretet, Varga szavai szerint így 157 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

+1

Június 3-tól bevezetik a Magyar Állampapír Plusz kötvényt.

A Kormányinfóról szóló teljes beszámolónk itt olvasható:

2019.05.30 11:47 Itt a kormány újabb akcióterve! Varga Mihály 13+1 pontot jelentett be

A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja!

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. Kép és címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor