HU Language HU
május 30, 2019 0

Tíz magyarországi terület esetében pályázhatnak a bányászati szektor befektetői koncessziós jog megszerzésére.

A magyarországi energiatermelés és -ellátás kilátásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre Csongrád, Csorna, Érd, Kadarkút, Kisvárda, Nyírbátor, Pusztaszer és Zala-Kelet, geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának céljából Gádoros területére, míg lignit kutatására, kitermelésére, hasznosítására Sajókápolna területére hirdet pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A pályázati eljárásban továbbra is részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott átlátható szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg.

A pályázatokat 2019. szeptember 25-én (Csongrád, Csorna, Érd, Kadarkút és Kisvárda területre) és szeptember 26-án (Nyírbátor, Pusztaszer és Zala-Kelet, Gádoros és Sajókápolna területére) 10 és 12 óra között kizárólag személyesen lehet benyújtani a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Ügyfélszolgálati Irodájában.

A feltételeknek megfelelő pályázatok értékelése a benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik. A koncesszió megadásáról szóló eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződések megkötésére, amely határidőt az innovációs és technológiai miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja.

A koncesszió időtartama geotermikus területek esetében a szerződés hatályba lépésétől számított 35 év, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év. Szerződésszerű és késedelem nélküli kötelezettség-teljesítés esetén az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható.

A pályázati felhívások és a hozzá kapcsolódó további információk elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat honlapján, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hírei között, valamint megtalálhatóak az Európai Unió Hivatalos Lapjának C183-as lapszámában is.

Új bányászati koncessziós pályázatokat írtak ki

Címlapkép: shutterstock