HU Language HU
A világon szinte egyedülálló műtétet hajtottak végre Budapesten
május 8, 2019 0

Április utolsó napjaiban egy új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel műtötte meg két betegét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvoscsoportja. A speciális módszer valódi mérföldkőnek tekinthető mivel jelenleg világszerte csupán néhány helyen alkalmazzák rutinszerűen ezen műtéti típust.

Hasonló innovatív eljárások bemutatásáról is szó lesz az idei Private Health Forum 2019 rendezvényen. Részletek itt:

Az érintett két beteg nehezen tűrhető gerincfájdalomtól szenvedett, és a két csatornás endoszkópos gerincsebészeti módszerrel az ő problémájukat is sikerült kezelni – olvasható az OKITI tájékoztatójában. Ezzel a technikával az elhasználódásos (degeneratív) gerincbetegségek (porckorongsérvek, gerinccsatorna szűkületek és csigolya elcsúszások ) széles köre gyógyítható.

Az eljárás a robotsebészet előfutárának tekinthető.

A világon szinte egyedülálló műtétet hajtottak végre Budapesten

Hasonló innovatív eljárások bemutatásáról is szó lesz az idei Private Health Forum 2019 rendezvényen. Részletek itt:

A „biportális endoszkópos gerincsebészeti módszer” két kisméretű metszésből biztonságosan elvégezhető, a betegek gyógyulása gyorsabb és esztétikailag is kedvezőbb a végeredmény. Az első két műtétet Prof. Dr. Banczerowski Péter vezetésével Dr. Padányi Csaba és Dr. Czigléczki Gábor alkotta orvoscsoport végezte. Az idegsebészekből álló orvoscsoport egy korábbi, dél-koreai tanulmányúton sajátította el a fejlett biportális endoszkópos gerincsebészeti módszert.

A speciális módszer sokkal rövidebb, 1-2 napos kórházi tartózkodást tesz lehetővé, hiszen a műtét során nem történik szövetroncsolás, izomleválasztás, valamint esztétikailag is sokkal előnyösebb, mert a gerinc mentén csupán két 10-15 mm-es, gyorsan gyógyuló seb utal a műtétre.

A műtét valódi mérföldkőnek tekinthető, mivel jelenleg világszerte csupán néhány helyen alkalmazzák rutinszerűen ezen műtéti típust, így hazánk élen jár a minimálisan invazív gerincsebészeti technika alkalmazásában.

Az orvoscsoport az első két beavatkozás egyhetes kontroll vizsgálata, külföldi társintézményeink tapasztalata, valamint a nemzetközi szakirodalmi adatok alapján úgy véli: a következő hónapokban nagymértékben nőhet a minimál invazív endoszkópos gerincműtétek száma az intézetben.

A világszínvonalú eszköz beszerzése és a beavatkozás az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Dr. Rose Magánkórház együttműködéseként valósulhatott meg.