HU Language HU
május 31, 2019 0

Több mint 12 százalékkal nőtt tavaly a Szerencsejáték Zrt. árbevétele, aminek köszönhetően az állami cég eredménye is javult. Az osztalékot viszont nem emelték meg, a tavalyihoz hasonlóan most is 13 milliárd forintos kifizetést terveznek az államkassza számára. Összességében ennél is jobban jár az állam a szerencsejátékkal, hiszen a cég már tavaly befizetett 32 milliárd forintnyi játékadót.

Nagyon pörgött tavaly a lottóláz

A 2017-es 436,7 milliárd forint után tavaly 491,1 milliárd forintos árbevételt ért el a Szerencsejáték Zrt. – derül ki a cég pénteken közzétett éves beszámolójából. A nyereményekre fordított összeg ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Annyit lottóztunk tavaly, hogy még 13 milliárd üti az állam markát

A 12,5 százalékkal emelkedő árbevétel mellett a ráfordítások kisebb mértékben emelkedtek, így az állami tulajdonú társaság üzemi eredménye 15 százalékkal, 22,4 milliárd forintra emelkedett. Ehhez a pénzügyi műveletek eredménye még 120 millió forintot tett hozzá, így az adózás előtti eredmény 22,5 milliárd forintra rúgott. Ebből a Szerencsejáték Zrt. 900 millió forintnyi adót (valószínűleg elsősorban társasági adót) fizetett. A fennmaradó 21,6 milliárdos mérleg szerinti eredményből a 2017-eshez hasonló, 13 milliárd forintos osztalékot tervez fizetni a társaság, vagyis az emelkedő profit mellett sem emelik meg az államnak kifizetendő juttatást.

Annyit lottóztunk tavaly, hogy még 13 milliárd üti az állam markát

Lehet ezzel nyerni is?

A cég részletes beszámolójából az derül ki, hogy a közel 500 milliárd forintos bevétel mellett 468,8 milliárdot tettek ki a kiadások. Ennek a legnagyobb része, 330 milliárd azonban nem a cég működéséhez kapcsolódott, hanem a nyeremények kifizetése vitte el.

Vagyis nagyjából három befolyó forintból kettőt a Szerencsejáték Zrt. nyereményként visszafizetett a játékosoknak.

A személyi ráfordítások összege 12,1 százalékkal emelkedett 2018-ban, így 15,7 milliárd forintot tett ki, míg az anyagjellegű ráfordítások 70,3 milliárd forintot vittek el. Emellett jelentős tétel volt a 32 milliárd forintnyi befizetett játékadó, ami 2,2 százalékos csökkenést jelentett 2017-hez képest. Vagyis az adóval és az osztalékkal együtt összesen 45 milliárd forintot kereshetett a magyar állam tavaly a szerencsejátékkal.

Mit imádnak ennyire a magyarok?

Az éves beszámoló kiegészítő mellékletében az árbevétel összetételét is részletezte a cég, vagyis elárulták, melyik játékból mekkora forgalmat bonyolítottak tavaly. A legfontosabb bevételi források az alábbiak voltak:

  • A Tippmixből 164,3 milliárd forintos bevétele volt a cégnek, ami 15 százalékos emelkedést jelentett. ha ehhez hozzátesszük az internetes TippmixPro fogadás 65,1 milliárdját is, akkor a teljes árbevétel majdnem felét ezek adják.
  • A második legnagyobb tételt a kaparós sorsjegyek jelentették, melyekre 111,9 milliárd forintot költöttek tavaly a magyarok. Ez növekedésben még a sportfogadást is verte, majdnem negyedével ugrott meg az előző évhez képest.
  • Az Ötöslottó 44,1 milliárdos forgalma 9,2%-os csökkenést jelentett 2017-hez képest.
  • A Puttó forgalma 5,4 százalékkal 27,5 milliárd forintra emelkedett.
  • A Hatoslottó 21,9 milliárdot hozott a konyhára, ami majdnem 5%-os csökkenést jelentett.
  • A legnagyobb növekedést a sorsjegyek mellett az Eurojackpot érte el, 25,8%-kal ugrott meg a bevétel 20,7 milliárdra.

Brutálisan sok sorsjegyet veszünk

A fenti felsorolásból látszik, hogy a sportfogadás után a kaparós sorsjegyek jelentik a második legnagyobb bevételi forrást. A melléklet szerint a Szerencsejáték Zrt. tavaly összesen 162,5 millió darab sorsjegyet adott el.

A legtöbbet, 26,8 millió darabot a Buksza tett ki ebből, bevételből is ez termelte a legtöbbet ezer forintos egységárával. A második helyen a bevételt tekintve a Kaszinó áll 25,6 milliárd forinttal, melyből hiába adtak el „csak” 12,8 millió darabot, kétszer annyiba kerül darabja. Ezek mellett több mint húszmillió darab fogyott el a Super Black Jackből, a tízmillió darabos határt pedig megugrotta még a Szuper Bankó, a Fáraók kincse, a Black Jack és az Astro.

Összességében az látszik, hogy a klasszikus lottó játékok fokozatosan veszítenek népszerűségükből, és egyrészt a sportfogadás, másrészt pedig a kaparós sorsjegyek felé mozdul el a forgalom. A sorsjegyek ilyen nagy aránya évek óta megfigyelhető, viszont annyit érdemes hozzátenni, hogy a sorsjegyek esetében sokszor a termék árát nyeri vissza a játékos, vagyis a nyereményeket levonva sokkal kisebb lehet a sorsjegyek forgalma.

Címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton