HU Language HU
május 24, 2019 0

850 millió reál (kb. 210 millió dollár) értékűre hízott egy brazil kriptopénzes piramisjáték, mielőtt a rendőrség lecsapott rá – számol be a Coin Telegraph.

55 000 ezer befektetőtől gyűjtöttek be pénzt a brazil svindlerek, akik 15%-os havi hozammal csábították az ügyfeleket, a sémát öt kirakatcégen keresztül összesen 13 ember üzemeltette. A régi befektetők hozamát az új befektetők tőkéjéből fizették. A rendszer Indeal néven működött.

A hatóságok azért razziáztak a cégnél, mert nem volt engedélyük pénzügyi szolgáltatást nyújtani, még külön fedőnevet is adtak az akciónak, Egypto-hadművelet néven. A nyomozás során kiderült, hogy az Indeal üzemeltetői többek közt mintegy harminc autót vettek a gyanútlan befektetők pénzéből saját használatra.

A kriptopénzek piacán viszonylag gyakran buknak ki piramisjátékok, a két legnagyobban, a BitConnectben és a OneCoinban magyar befektetők is jócskán érintettek voltak:
2017.08.03 06:10 Őrült piramisjáték robbant be Magyarországra – 9000% hozam egy év alatt?

Úgy tudjuk, a OneCoin egyébként még mindig toborozza a befektetőket, annak ellenére, hogy a vezetőség számottevő része már rács mögött van.
2019.03.11 08:46 Lekapcsolták a Magyarországon is terjedő, milliárdos piramisjáték vezérét